Ryssland har satsat stort på nya arenor i VM 2018

Arenor i VM i Ryssland 2018 detaljerad genomgång och karta

Många av arenorna i VM i Ryssland 2018 är fantastiska konstruktioner och kommer slå besökaren med häpnad. Dom intar ett helt annat utseende på natten.

Åskådarna i VM i Ryssland 2018 kommer få se en hel del helt nya arenor med magiska konstruktioner och böljande i olika färger. Det är tydligt att Ryssland inte sparat på pengarna när man byggt dessa fantastiska arenor. Det är olika bud på vad det har kostat men det är minst 38 miljarder SEK som har investerats.

Tolv stycken nya arenor är klara för VM

VM i Ryssland spelas på 12 stycken arenor utspridda över landet och man får verkligen säga att Ryssland kavlar upp armarna och bygger och renoverar. Det är inga dåliga konstruktioner man presterar och belopp man plöjer ner. Arenorna ligger i alla väderstreck och att ta sig mellan arenorna innebär långa avstånd så flyg är att rekommendera, om man förstås inte vill se den ryska landsbygden och köra genom landet. Vi har satt ihop en karta med alla arenor i VM i Ryssland 2018 som enkelt visar dig var dom finns.

En del arenor har byggts helt nya och några är faktiskt inte riktigt färdiga ännu, Samara Arena till exempel är i slutfasen och man säger att den kommer att bli klar i tid. Det har såklart varit ett rejält jobb att färdigställa arenorna och byggnationerna har också kantats av konkurser, tekniska problem och även protester på placeringen. Dock kommer dom stå färdiga och det är till ett fantastiskt belopp av inte mindre än 38 miljarder SEK.

Allt om arenorna i VM i Ryssland 2018

Här nedan hittar du kortfattad information om varje arena och länkar till mer detaljerade beskrivningar.

Ekaterinburg Arena

Den här arenan var färdigbyggd 1957 och renoverades och byggdes till under 2018. För att uppgraderas har man byggt till två enorma tillfälliga läktare på varje kortsida. Arenan är väldigt speciell och man har hela tiden varsamt renoverat den så den gamla stilen är kvar med historisk fasad.

Byggnation/renoveringskostnad till VM 2018 ca 1,75 miljarder SEK

Värt att veta om Ekaterinburg Arena

Fisht Stadium

Sotji känner säkert många till och det är den arenan vi talar om. Här skedde nämligen både invigning och avslutning av vinter OS år 2014. Arenan har modifierats en del inför VM för att utöka sittplatserna. Här kommer bland annat Sverige möta Tyskland den 23:e juni.

Byggnation/renoveringskostnad ca 5,06 miljarder SEK

Värt att veta om Fisht Stadium

Kaliningrad Stadium

Arenan ligger på en ö mitt i staden Kaliningrad och detta är den minsta arenan i turneringen, här får plats ca 35000 personer. Bygget har varit kantat av problem med byggbolag och ändringar i konstruktionen.

Byggnation/renoveringskostnad till VM 2018 ca 2,46 miljarder SEK

Värt att veta om Kaliningrad Stadium

Kazan Arena

Arenan har formen av en näckros och är ganska ny, den byggdes 2013 och har ett naturskönt läge. Här får plats ca 45000 personer. Här finns också världens störta HD skärm på hela 4030 kvadratmeter!

Byggnation/renoveringskostnad till VM 2018 ca 3,78 miljarder SEK

Värt att veta om Kazan Arena

Luzhniki Stadium

Den största arenan och placerad i Moskva. Detta är också nationalarenan och här kommer även finalen att spelas. Inför VM har man byggt om lite och ökat antalet våningar med två stycken. Här får plats ca 81000 i publiken.

Byggnation/renoveringskostnad till VM 2018 ca 3,67 miljarder SEK

Värt att veta om Luzhniki Stadium

Mordovia Arena

En orange arena där man hämtat färgerna från Mordovias konst och kultur. Arenan började byggas år 2010 och stod klar 2018. Här får plats ca 45000 personer.

Byggnation/renoveringskostnad till VM 2018 ca 2,19 miljarder SEK

Värt att veta om Mordovia Arena

Nizhny Novgorod Stadium

Den här arenan är placerad vid älvmötet och är inspirerad av vind och vatten och är cirkulärt byggd. Här kommer Sverige spela en match mot Sydkorea. 45000 personer får plats.

Byggnation/renoveringskostnad till VM 2018 ca 2,47 miljarder SEK

Värt att veta om Nizhny Novgorod Stadium

Rostov Arena

Helt nybyggd arena som ligger vid floden Don  i staden Rostov-on-Don ca 110 mil från Moskva. Taket på arenan ska avspegla vatten krusningarna på floden. I arenan får det plats en publik på 43700 personer.

Byggnation/renoveringskostnad till VM 2018 ca 2,67 miljarder SEK

Värt att veta om Rostov Arena

Saint Petersburg Stadium

Den supermodernaste arenan och åsikterna går isär vad bygget kostade, det sägs $ 1 miljard dollar. Dom siffror vi har är 5,9 miljarder SEK. Visionen är ett rymdskepp som landar på stränderna invid staden. Den här arenan har allt och kan anpassas till vilket event som helst under året. Modernast i världen.

Byggnation/renoveringskostnad till VM 2018 ca 5,9 miljarder SEK

Värt att veta om Saint Petersburg Stadium

Samara Arena

Cosmos är ett annat namn på den här arenan och en byggnationsteknisk utmaning med ett magiskt kupoltak. Arenan är i sitt slutskede just nu. Samara stad och arena är belägna ca 100 mil från Moskva.

Byggnation/renoveringskostnad till VM 2018 ca 2,51 miljarder SEK

Värt att veta om Samara Arena

Spartak Stadium

Designmässigt är denna arena en visuell variant av diamanter och fasaden kan ändra färg beroende på vilket lag som är på arenan. Den här arenan var klar år 2014 och tar ca 45000 personer i publiken.

Byggnation/renoveringskostnad till VM 2018 ca 2,86 miljarder SEK

Värt att veta om Spartak Stadium

Volgograd Arena

Arenan ligger i staden Volgograd, tidigare Stalingrad och finns ca 100 mil söder om Moskva. En kon konstruktion som är upp och ner med ett avdragbart tak. En riktigt utstående konstruktion. Här får plats ca 45000 i publiken.

Byggnation/renoveringskostnad till VM 2018 ca 2,25 miljarder SEK

Värt att veta om Volgograd Arena