Sverige är vidare till åttondelsfinal tillsammans med Mexiko

Herregud, Sverige vann gruppen med Mexiko på andra plats. Det var det inte någon som hade tippat i förhand. Sen att regerande mästarna åkte ur i gruppspelet och förlorade mot Sydkorea, ojojoj, vilken dag.

Först och främst vilken otrolig glädje att vara vidare från gruppspelet och vilken prestation hela laget gör. Helt fantastiskt!

Sverige utklassar Mexiko i dagens match

Många nerver var nog på helspänn när det var dags för en vinna eller försvinna match där vi hade allt i våra egna händer och som vi förvaltade det till en riktig vinna match. Otroligt imponerande och det är med stort nöje man ser fram emot vad det här otroliga lagbygget kan skapa i åttondelsfinalen mot Schweiz som vi kommer att få möta. Har vi den här psykiska inställningen att vinna kan vi gå riktigt långt. En helt otrolig match verkligen. Känns också lite extra trevligt att få revansch från matchen mot Tyskland som vi så snöpligt förlorade i slutsekunderna och nu är det ju fakta också att Tyskland inte har kommit vidare.
Det var en fantastisk och fanatisk stämning på Ekaterinburg arena när först Mexiko fansen insåg att Sverige skulle ta hem det här och sen började kika på matchen mellan Tyskland och Sydkorea och när det stod klart vad som hände blev det glädjescener av sällan skådat slag där Mexiko som förlorade hade fans som blev tokglada och både svenskar och mexikaner dansade tillsammans, helt fantastiskt.

Här kan du se statistiken från matchen och videon med highlights

Sydkorea tog kommandot och höll tätt mot Tyskland som får lämna VM

Nästa helt otippade match denna dag. Vem trodde att Sydkorea skulle klara 2-0 mot dom regerande mästarna. Tyskland hade såklart en hel del bra lägen men Sydkorea lyckades hålla dom borta och i många fall fanns inte rätt spelare för Tyskland på rätt ställe när det verkligen gällde. Laget med FIFA ranking nr 1 har åkt ur VM, dom regerande mästarna får åka hem och slicka såren och fundera på vad som hände. Efter att ha gjort ett kval utan en enda förlust och kammat hem 30 poäng i kvaltabellen får dom nu för första gången lämna VM i gruppspelet, det har aldrig hänt i Tysksland’s historia. Sämst tidigare är när dom lämnade i åttondelsfinalen 1938. Vi får konstatera att dom har gjort ett riktigt VM fiasko och med sig hem får dom även böterna från FIFA då deras ledare sprang in i det svenska båset i tysklandsmatchen senast. Sydkorea levererade i alla fall i den här matchen och placerade Tyskland sist i gruppen. Det första målet gjordes av Kim Young-Gwon och det andra av Son Heung-Min.

Brasilien tog hand om Kroatien på Spartak stadium

Det Brasilianska spelet gav till slut resultat i matchen mot Kroatien där Paulinho nätade bollen i den 36:e minuten och senare Silva i den 68:e minuten. Det var inte ett stabilt och lugnt spel av brasilianarna som tidvis släppte fram Kroatien till flera farliga situationer framför mål där det var väldigt nära att bollen kom innanför linjen. Kring 65:e minuten tog Brasilien i alla fall tag i spelet och dels levererade ett mål men spelmönstret ändrades också och man såg tydligt att dom växlade upp med mer professionella passningar och mer bollinnehav. Gruppmässigt vann Brasilien gruppen med 7 poäng.

Costa Rica kvitterade på en straff där Schweiz gjorde självmål

En något ovanlig rubrik, men i slutminuterna på matchen blev Costa Rica tilldömda en straff som slogs av Brian Ruiz och den tog i ribban och studsade ner på den schweiziska målvaktens huvud och i mål. En ganska intressant avslutning på matchen. Rent spelmässigt trodde vi Schweiz skulle orka med att klara av Costa Rica men dom bet ifrån ordentligt. Schweiz tar ledningen genom ett inspel och där bollen kommer precis framför Blerim Dzemailid i 31:a minuten och som sätter den rakt i nätet med ett kraftigt skott. Costa Rica kvitterar genom en hörna där Kendall Waston nickar in bollen riktigt snyggt. I 88:e minuten är det dags för Josip Drmic att sätta bollen vid högra stolpen på målet, helt otagbart för målvakten. I 90:e minuten fälls Joel Campbell i Costa Rica av Valon Behrami och domaren dömer straff. Bryan Ruiz sätter den alltså i ribban och sen i målvaktens huvud och in i mål.

Schweiz slutar på 2:a plats med 5 poäng och är vidare.