Arenorna

Presenteras av

Ekaterinburg Arena

ekaterinburg arena VM Ryssland 2018

Läs mer

Fisht Stadium

Fisht-Stadium-VM-Ryssland-2018

Läs mer

Kaliningrad Stadium

Läs mer

Kazan Arena

Läs mer

Luzhniki Stadium

Läs mer

Mordovia Arena

Mordoavia arena VM Ryssland 2018

Läs mer

Nizhny Novgorod Stadium

Nizhny Novgorod Stadium

Läs mer

Rostov Arena

Rostov Arena VM Ryssland 2018

Läs mer

Saint Petersburg Stadium

Läs mer

Samara Arena

Samara Arena VM Ryssland 2018

Läs mer

Spartak Stadium

Läs mer

Volgograd Arena

Läs mer

VM i Ryssland kommer bli det dyraste VM:et någonsin när det kommer till kostnader att återupprätta arenor. Detta är ett rekord som slås på löpande band, framförallt när värdnation eller värdnationerna inte innehar en liga som håller yppersta världsklass eftersom då måste arenorna byggas om och anpassas för ett världsmästerskap. VM i Ryssland kommer ha 12 arenor i 11 olika städer. VM’s första match spelas på Luzhniki Stadion där kommer även VM sista match, finalmatchen spelas.

Ryssland har satsat stort på att skapa rätt förutsättningar för VM mästerskapet i VM 2018

Till VM i Ryssland 2018 har man dels byggt nya arenor och även renoverat och anpassat gamla befintliga. Byggnationerna har pågått under flera år och några av arenornas är i sitt slutskede just nu innan VM 2018 och dom ska enligt uppgift bli klara i tid.

Största arenan och den mest välkända är Luzhniki stadion eller Luzjniki stadion. Här kommer den första matchen i VM spelas som går mellan Ryssland och Saudiarabien. Fler matcher kommer spelas här från gruppspelet men även finalmatchen kommer att genomföras på denna arena.

Arenorna i VM i Ryssland 2018 och deras namn

Det finns flera namn på arenorna dels vad dom kallas nu men också var dom har kallats historiskt. En del av arenorna kommer också att döpas om efter VM är avslutat samt även byggas om, då kan exempelvis extra läktare tas bort eller dom blir omarbetade för att återigen anpassas för fler idrotter.

Tidigare namn på VM arenorna:

  • Luzjniki eller Luzhniki stadion kallades tidigare för Central Lenin Stadium.
  • Saint Petersburg stadion kallas också Zenit Arena eller Krestovsky Stadium
  • Volgograd arena kallades förut för Central Stadium
  • Spartak stadium heter också Otkrutie Arena
  • Samara Arena går också under namnet Cosmos Arena
  • Mordovia arena kan även hittas under namnet Moransk arena.
  • Ekateringburg arena eller även Jekaterinburg arena.

Arenorna i VM i Ryssland 2018 geografisk placering

Arenorna i VM är utspridda från norr till söder och från öster till väster och det är ganska långa avstånd. Dom enda arenorna som ligger bredvid varandra är Luzhniki Stadium och Volgograd Arena som ligger i Moskva. I vår karta här på sidan hittar du enkelt arenornas placering och hur mycket publikkapacitet dom har.

Arenorna i VM i Ryssland 2018 publikkapacitet

Arenorna har lite olika publikkapacitet. Den absolut största är Luzhniki Stadium som tar hela 81 000 personer. På god andra plats kommer Saint Petersburg stadion eller Zenit Arena, den är god för 68 881 personer. Därefter går det neråt med övervägande delen i spannet 40 000 – 48 000 personer. Den minsta arenan i världsmästerskapet i fotboll i VM i Ryssland 2018 är Kaliningrad Stadium med en publikkapacitet på 35 000 besökare.

För att ha något att jämföra med så är Friends Arena i Stockholm/Solna en arena som har en publikkapacitet på 50 000 sittplatser.

Vilka VM matcher spelas på vilka VM arenor

Det kommer spelas otroligt många VM-matcher 2018 där alla kommer sändas på TV antagligen på SVT eller på TV4/Cmore om du bor i Sverige. Totalt är det 11 fotbollsarenor som det ska spelas ett 70-tal fotbollsmatcher på. Luzhniki fotbollsarena är den arenan som får äran att starta igång VM samt att avsluta VM.

Konstformer och utformning i arenor VM i Ryssland 2018

I stort sett alla arenor har inspiration från konst eller andra naturliga element där konstnärer och arkitekter varit dom som gjort designen och grunden för arenans utformning och varje arena har en tanke och ska anknyta till naturen eller området där den ligger. Även om en del av arenorna har fått avvika från den ursprungliga tanken från början där till exempel Samara Arena och där kupoltaket från början skulle vara 80 meter högt fick reduceras ner till 65 meter. En del saker är såklart beroende av budget som justeras och revideras. Värt att nämna är också att världens största HD skärm finns just på fronten av den arenan. Den är hela 4030 kvadratmeter.

Arenorna VM 2018 efter avslutat mästerskap

Arenorna nu inför VM mästerskapet har rustats upp eller helt byggts nya. Efter avslutat mästerskap kommer en del av dom byta namn antingen tillbaka till det namn dom hade tidigare eller byta namn från det första namn dom fått efter att dom byggdes.

Saint Petersburg Stadium kommer då byta namn till Zenit Arena.

En del anpassningar kommer också att göras efter VM då extra sittplatser och fler våningar tas bort och publikkapaciteten kommer att minska. Fisht Stadium har på sin ena kortsida fått en extra publikläktare där man tidigare såg utsikten mot vattnet, detta kommer att justeras tillbaka. Mordovia arena kommer också anpassas och kapaciteten för att ta emot besökare kommer att minska från 45 000 personer till ca 30 000 personer.

Här nedan kan du se en komplett karta över alla arenors placering i VM i Ryssland 2018.