Trettiotvå landslag från fem olika världsdelar deltar i VM turneringen i Ryssland där värdnationen är det enda landslaget som inte behövde kvala sig till VM. De trettiotvå nationerna är uppdelade i åtta grupper där sexton landslag tar sig vidare till slutspelet. När VM är över kommer ett av lagen kunna titulera sig som världsmästare.

Trettiotvå landslagstrupper från fem världsdelar i VM 2018

Till VM kommer det 32 landslagstrupper där varje landslagstrupp innehåller 23 landslagsspelare där vissa i laget inte kommer få spela en enda minut under VM. Alla lag kommer spela minst tre matcher i VM-gruppspelet där de lagen som tar sig ända till VM-finalen eller matchen om bronset kommer spela 7 matcher.

De 32 olika landslagen representerar 5 olika världsdelar där Europa har flest landslag representerade under VM. Europeiska fotbollsförbundet (UEFA) skickar 14 landslag. Asien, Afrika och Sydamerika skickar 5 lag vardera medan Nordamerika skickar 3 landslag. Värdnationen Ryssland har en friplats och räknas därför inte med i något förbund.

Antal landslag genom tiderna i VM

Sedan den första VM-turneringen spelats har det deltagit 79 länder i VM där Brasilien är det landslag som inte missat ett enda världsmästerskap. Tyskland är det landslag som innehar andra platsen med två missade turneringar på grund av att de inte vart inbjudna till första mästerskapet samt att de inte fick delta i ett mästerskap på grund av att dem var de landet som startade andra världskriget.

Panama och Island spelar sitt första VM i ländernas historia där debutanter i VM oftast får det svårt historiskt sett.

Topp 12 länder som spelat flest VM mästerskap:

 1. Brasilien (21)
 2. Tyskland (19)
 3. Italien (18)
 4. Argentina (17)
 5. Mexiko (16)
 6. Frankrike (15)
 7. Spanien (15)
 8. England (15)
 9. Belgien (13)
 10. Uruguay (13)
 11. Serbien (12)
 12. Sverige (12)

Det svenska fotbollslandslaget har oväntat bra deltagande i VM där egentligen bara stornationer i fotboll ligger före dem. När det kommer till VM-guld medaljörer är det enbart åtta lag som vunnit guld där Brasilien är det lag som vunnit flest guld. Det är enbart 12 landslag som spelat VM-final, där Sverige oväntat nog är ett av länderna som lyckas med den bedriften.

Landslaget som tagit flest poäng i VM

VM i Ryssland blir det 21:a världsmästerskapet som spelas där Brasilien är det landslag som tagit flest poäng i VM. Däremot är Tyskland det landslag som spelat flest matcher trots att de har missat två turneringar. Dessa två giganter ligger långt före trean som är Italien. När årets mästerskap är slut finns det risk att Tyskland är det lag som leder totala VM-tabellen i historien med att de har tagit flest poäng, gjort flest mål och är det laget som har flest VM-vinster.

vm tabell statistik landslag

Sverige har möjligheten att klättra I VM tabellen till en hedrande 9:e plats. Därefter blir det nog tufft att nå Hollands åttondeplats.

Irak, Togo, Kanada, Indonesien, Förenta Arab Emiraten, China, Haiti, Kongo och El Salvador är dem enda lagen som aldrig någonsin tagit ett enda VM-poäng. Bolivia och El Salvador har dessutom spelat två turneringar medans de anda lagen enbart spelat en turnering.

Island och Slovakien är de enda två lagen i dagens VM som har möjligheten att bli en av få som inte tagit ett poäng i VM-sammanhang. De lagen som vi nämnde tidigare plus Nya Zeeland, Honduras, Angola, Israel, Egypten, Kuwait, Trinidad and Tobago och Bolivia har inte heller vunnit en enda match i VM.

Egypten är det enda landslaget i årets upplaga som har chansen att ta sin första VM-vinst.