Fyra förlängningar och tjugo straffar

Andra dagen av åttondelsfinaler är nu slut och idag så var det värdlandet Ryssland samt Spanien, Kroatien och Danmark som fick möta sitt öde. I den första matchen så var det dags att bege sig till Moskva och den största arenan Luzhniki Stadium. 

Ryssland – Spanien

Den första halvleken av matchen var ett genomgående sömnpiller, förutom några intressanta ögonblick som vi kommer att ta upp nedan.

Matchen börjar med ett riktigt taggat Spanien och redan i 12e minuten så får de en frispark precis utanför målområdet. Frisparken leder till ett inlägg och den ryske Sergej Ignasjevitj står och täcker Sergio Rams, eller mer brottar ned honom, bollen går på klacken på Sergej Ignastjevitj och Sergej slår ett ovälkommet rekord. Han blev nämligen den äldsta personen någonsin som gjort ett självmål i slutspel i VM, och det står nu 1-0 till Spanien.

Det blev ett riktigt defensivt Spanien vi fick bevittna efter de tagit ledningen. Med 74% bollinnehav och 438 passar bara i den första halvleken, de flesta inom eget målområde. Det första riktigt farliga läget för Ryssland kommer i den 35e minuten när Artiom Dziuba och Roman Zobnin hamnar i ett två mot två läge i spanjorernas målområde, bollen går precis utanför. Kvitteringen skulle dock hinna komma redan i första halvlek i resultat av en hörna, Gerard Piqué hoppar upp och ska nicka bollen men hoppar förtidigt, Artiom Dziuba får dock sitt huvud på den och nickar bollen rakt på Piqués hand och det blir straff för Ryssland. Artiom Dziuba kliver upp och lägger en klockren straff och det står nu 1-1 i matchen.

Andra halvleken börjar med att Spanien har tappat greppet om sitt defensiva spel och börjar försöka skapa lägen, vilket de lyckas med. Både Ryssland och Spanien skapar läge efter läge men de bägge landslagen gör ett riktigt bra jobb både defensivt och offensivt. Den andra halvleken tillhör dock Spanien utan tvekan men ryssarna gjorde en riktigt bra match. Det blir inga fler mål i ordinarie tid så vi går över till förlängning.

De första 15 minuterna av övertiden tillhör ryssarna som pressar tillbaka Spanien och sätter mycket press. Inga mål i de första 15 minuterna och vi går över till nästa 15 minuter av övertid. Under de femton minuterna så har spanjorerna fått tillbaka glöden och sätter enorm press på Ryssland som gör ett jättejobb för att hålla dem borta under några lägen som verkligen kunde blivit mål. Inga mål blir det dock så det övergår till straffar.

De första fyra straffarna blir alla mål. I den 3e straffen för Spanien så kliver Koke upp och Igor Akinfejev gör en jätteinsats och räddar hans straff. En rejäl boost av självförtroende sprider sig i det ryska landslaget. Den 4e straffen sätter bägge nationerna och i den femte straffen för spanjorerna kliver Iago Aspas fram, han tar rejält med sats och Igor slänger sig till höger medans Iago skjuter i mitten. Igor lyckas göra en makalös räddning med vänsterfoten och det är över!

Ryssland vinner på straffar och avancerar vidare till kvartsfinal medans Spanien får åka hem.

Kroatien – Danmark

I den andra matchen för dagen så var det dags för Kroatien och Danmark att slåss om sitt VM liv, den senaste gången Danmark vann över Kroatien i officiella sammanhang var under EM 1999 och nu kände danskarna att det var dags. Matchen tar rejäl fart redan i den första minuten när danskarna får ett inkast vid målområdet, danskarna gör ett långt inkast som når Mathias Jørgensen inne i straffområdet och puttar in 1-0 till Danmark. Kroaterna var inte sena med att besvara med samma mynt och i den 4e minuten trycker Mario Mandžukić in 1-1 och det är nu kvitterat. De enda målen som skulle ske i matchen hände i de fem första minuterna men det var en väldigt intensiv match som var väl värd att se. Resultatet skulle hålla sig hela vägen genom 1 räddad straff i de sista minutrarna av andra övertids förlängningen av Kasper Schmeichel.  Matchen går vidare till straffar som danskarna börjar med att skjuta en dålig straff som Danijel Subašić räddar lätt, samma sak händer med Kroatiens första straff. Kroatien vinner straffarna med 4-3 och avancerar till kvartsfinal.

Danmark bjöd på en riktigt bra match mot ett Kroatien som såg trötta ut, dock så räckte det inte hela vägen och matchen slutar med att kroaterna vinner på straffar.

Vi har kolla på hela slutspelet

För att hålla koll på alla åttondelsfinaler, när de spelas, vilken kanal och vilka som möter varandra så har vi alla svaren. För att hålla er uppdatera med alla matcher så kan ni besöka https://vmguide.se/matcherna varje dag.