Grattis Frankrike till guldmedaljen i VM i Ryssland 2018

Grattis vinnare i VM 2018

Grattis till medaljvinnarna i VM i Ryssland 2018. Efter ungefär en månads spel var det till slut avgjort. Sverige räckte inte hela vägen men betydligt längre än vissa andra storlag. Ett fantastiskt VM är slut och vi längtar redan till nästa.

Ett riktigt bra VM har gått till ända och 32 deltagande lag har har nu blivit tre medaljvinnare.

Vilket VM det har varit och vilka överraskningar som vi har sett. Storlag som blev utspelade av otippade nationer och Sverige som tog sig vidare och presterade riktigt bra.

Vi gratulerar Frankrike till VM Guld, Kroatien till VM Silver och Belgien till VM Brons.

Såklart ska Frankrike ha äran att ha kämpat sig till sitt VM guld men det vi kanske kommer att minnas mest är Kroatien, ett kämpande Kroatien som serverade magiska målchanser på löpande band, både i finalen och i de andra kvalmatcherna. På något sätt tog inte heller Kroatiens energi slut och deras insats gick direkt in i publikens hjärtan. Efter den här turneringen är det nog ingen som inte vet vilka Kroatien är. Fantastiskt också att dom lyckats skapa ett så bra lag från ett litet land med endast 4,2 miljoner människor. Magiskt. Belgien får vi inte glömma som briljerade med att lämna VM med en bronsmedalj.

Vad minns vi mest från VM i Ryssland 2018? Ja vad kommer vi att ta med oss från det här VM:et när vi tittar tillbaka på vad som har hänt. Vad var minnesvärt och vad stack ut lite extra.

Debut lagen i VM

Detta års VM fick två debutanter i form av Island och Panama. Island kom sist i grupp D med 1 poäng och Panama kom sist i grupp G med 0 poäng. Ingen av dessa debutanter lyckades alltså ta sig vidare från gruppspelet denna gång.

Tyskland fick ett snöpligt slut

Vem trodde att dom regerande mästarna Tyskland skulle åka ur VM mot Sydkorea men det gjorde dom och förlorade den matchen med 2-0. I grupp F fick Tyskland acceptera att man blev sista lag med 3 poäng och hemresan var ett faktum.

Storlag fick respass

Visst är vi fler som trodde att Brasilien och Argentina skulle prestera bättre? Brasilien vann sin grupp men fick vika sig mot Belgien i kvartsfinalen. Argentina fick se sig besegrade av Kroatien med 3-0 i gruppspelet och sedan av Frankrike i åttondelsfinalen med 4-3. Portugal åkte ut mot Uruguay med 2-1 i åttondelsfinalen och Spanien fick vika sig mot Ryssland i åttondelsfinalen med 4-3.

Sverige gjorde en riktigt bra prestation

Vi tog oss ända till kvartsfinal men det räckte inte mot England som besegrade oss med 2-0. Sammantaget var det en riktigt bra insats av laget att ta sig så här långt i turneringen.

Bra prestation av England

England nådde inte riktigt hela vägen utan hamnade på 4:e plats, en repris från 1990 då man lyckades med samma bedrift. I annat fall har inte England imponerat och vi tror att dom var riktigt nöjda med sin insats i detta VM. Harry Kane vann också skytteligan i detta VM med hela 6 mål.

Finalmatchen

Frankrike drog det längsta strået i denna finalmatch och efter VAR granskning fick man straff och kanske var det där matchen egentligen avgjordes. Trots Kroatiens kämpande blev uppförsbacken för brant för att kunna komma tillbaka. Guldet gick till Frankrike. Luka Modric blev Adidas Golden Ball Award vinnare och Kylian Mbappe fick FIFA Young Player Award.

Prisutdelningen skedde på Luzhniki Stadium i ösregn men glädjen var desto större.

Nu ser vi fram emot nästa VM som kommer att genomföras i november och december 2022 i Qatar.