Nyheter från mars 2018

Grupp H

Grupp H kanske är den mest svårtippade gruppen i hela VM med ett lag som är knappa favoriter. Vilka två lag som kommer ta sig vidare från gruppspelet och spela åttondelsfinal? I Grupp H hittar vi de knappa favoriterna Polen, Colombia, Senegal och Japan.

Grupp H startar gruppspelet 19 juni med att Colombia möter Japan och Polen möter Senegal. Den sista gruppspelsmatchen spelas den 28 juni där Polen möter Japan och Colombia möter Senegal.

Polen knappa favoriter att vinna Grupp H

Det polska landslaget kommer från ett urstarkt VM-kval med hela det europiska VM-kvalets bästa målskytt. Det känns märkligt att skriva att Polen är knappa favoriter när de ska vinna gruppen enkelt. Motståndarna i gruppen är landslag som har mycket höga högstanivåer vilket gör att gruppen i sig blir svårtippad.

Polen borde vinna alla matcher men det kan mycket väl bli så att dem förlorar två och vinner en match och i och med det får lämna VM 2018.

Colombia ett lag med höga toppar och djupa dalar som kan trixa sig vidare från Grupp H

Colombianska herrlandslaget tog sig till kvartsfinal i det senaste VM där det tog stopp. I det senaste Copa América vanna Colombia bronsmedalj. Det är ett landslag med mycket höga toppar men samtidigt är det ett landslag som har lika djupa dalar. Fungerar allt som det skall för Colombia då kan dem bli ett riktigt farligt motstånd som kan ta sig långt i turneringen.

Colombia har alla kvalitéer som behövs för att ta sig vidare till åttondelsfinal där de kan ta full pott i gruppspelet men de kan lika gärna ta noll poäng. Det är minst sagt ett svårtippat lag.

Japan ett landslag som blandar och ger där det kan gå hur som helst för dem i Grupp H

Japan deltog i sin första VM-turnering 1998 i Frankrike och har sedan dess inte missat ett enda världsmästerskap. Japan har lyckats ta sig vidare från gruppspelet varannan gång där dem senast i Brasilien åkte ur gruppspelet. Det betyder statistiskt att de borde gå vidare från gruppspelet till åttondelsfinalerna.

Statistik ljuger aldrig men denna gång måste till och med matematikerna hålla med om att det blir en alldeles för tuff uppgift för Japan. Däremot i denna svängiga grupp finns det en gnutta möjlighet att det faktiskt händer. Vi är inte beredda att räkna bort det japanska herrlandslaget helt.

Senegal är kanske det landslag i Grupp H som är mest svajiga

Senegal kanske är det landslag som är det svajigaste landslaget av dem alla i gruppen. När Senegal spelar kan det sluta hur som helst. Det skulle lika gärna kunna spela ut alla i gruppen och vinna gruppspelet med full pott. Samtidigt som de skulle kunna spela ut alla kan de bli utspelade totalt av alla landslag i gruppen också.

Senegalesiska herrlandslaget  är mycket opålitliga där de behöver ha turen på sin sida för att hålla humöret och spelet uppe. Därför är den första matchen för Senegal mycket viktig, vinner dem den matchen då ökar deras chanser att gå vidare från gruppen drastiskt.

Grupp G

Grupp G är en grupp med kanske ett av VM mest intressanta lag som en hel fotbollsvärld väntar på ska få sitt genombrott. Vi pratar självklart om Belgien som har hamnat i samma grupp som ett annat omtalat landslag som alltid skapar rubriker, England. Utöver dessa två omtalade landslag i Grupp G hittar vi också Tunisien och Panama.

Grupp G startar den 18 juni med att Belgien möter Panama och England möter Tunisien. Den sista omgången i Grupp G spelas 28 juni med att Belgien möter England och Panama möter Tunisien.

Belgien är inte bara favoriter att vinna Grupp G utan även en av favoriterna att vinna en VM medalj

Belgien kommer till VM i Ryssland 2018 som en av dem stora favoriterna att ta hem en VM-medalj. En del experter har även tippat att Belgien skall vinna VM-guld. Favoritskapet är befogat med tanke på vilket fantastiskt landslag dem ställer upp med i VM. Däremot är de inte ensamma om att ha ett fantastiskt landslag där deras nackdel är rutinen.

Det belgiska landslaget är fortfarande ett relativt ungt landslag jämfört med andra topptippade landslag. Belgiens första prov blir att ta sig vidare från gruppspelet vilket de borde göra utan några som helst problem. Om de vinner F Gruppen avgörs i sista omgången när de möter England.

England som alltid har skyhöga förväntningar och tar sig enkelt vidare från Grupp F

Det engelska herrlandslaget har av någon märklig anledning alltid skyhöga förväntningar på sig. Oftast är förväntningarna från det engelska folket orealistiska. På senare år har förhoppningarna sjunkit i och med att landslaget har blivit sämre och inte längre har samma mängd världsstjärnor som det hade förut. Detta kan ligga det engelska landslaget i fatet i och med att de inte har samma press hemifrån längre.

England kommer ta sig vidare från gruppspelet mycket enkelt där den enda förlusten och poängtappen kan komma mot Belgien. Allt annat skulle ses som ett praktfiasko.

Panama debuterar i VM där dem inte tar sig vidare från Grupp F

Det panamanska herrlandslaget är debutanter där VM i Ryssland 2018 bli deras första världsmästerskap. Panama har ett ganska intressant landslag där det av någon anledning känns farligare än vad dem kanske är. Kanske för att dem är debutanter där ett helt land rider på sin första VM-våg.

Panama ska inte klara sig vidare från Gupp F, däremot har man sett större mirakel i VM-sammanhang. Panama kommer troligen kunna kryssa av sin fösta VM-poäng, första VM-mål och kanske första VM-segern. Bara de tre punkterna är något som är stort för landet.

Tunisien är ute på tunn is i Grupp F

Det tunisiska landslaget har varit med i fem stycken VM men inte presterat något märkvärdigt. I de VM man har varit med i har medaljerna och utmärkelserna lyst med sin frånvaro. VM-kvalspelet var relativt enkelt för Tunisien där vi främst tänker på motståndet och inte hur Tunisien presterade som lag.

Rysslands VM kommer bli betydligt mycket tuffare för Tunisien där risken är överhängande att de inte kommer ta ett enda poäng i gruppspelet. Otur för dem tunisiska fansen att dem skulle hamna i sådan pass svår grupp som de hamnade i.

Grupp F

Grupp F vart till slut gruppen som det svenska herrlandslaget lottades i. Gruppen har inte bara det svenska landslaget utan även de regerande världsmästarna Tyskland tillsammans med Mexiko och Sydkorea. När lottningen precis hade blivit avklarad såg det ut som en extremt tuff grupp. Ju mer tid som har gått sedan lottningen känns det absolut inte som en omöjlighet för Sverige att ta sig vidare från gruppspelet.

Gruppspelet startar 17 juni med att Tyskland möter Mexiko. Den 18 juni spelas den andra matchen av omgång 1 i Grupp F mellan Sverige och Sydkorea. Den sista gruppspelsmatchen spelas den 27 juni med att Tysklands ställs mot Sydkorea och Sverige ställs mot Mexiko.

Tyskland är guldfavoriter och tar sig enkelt vidare från Grupp F

Tyska herrlandslaget kommer till VM i Ryssland 2018 som de absolut största favoriterna att ta hem VM-guldet samt att dem är de regerande världsmästarna. I de två senaste VM har de regerande världsmästarna åkt ur i gruppspelet. Tyskland kommer bryta den sviten även fast det var osannolik att både Italien och Spanien skulle ta sig vidare från sina grupper.

Tyskland kommer till världsmästerskapet med en uppgift och det är att försvara VM-guldet från VM 2014 i Brasilien. Tyskland är favoriterna om man tittar på oddsen och även om man tittar på speltruppen. Däremot är det extremt svårt att vinna ett VM, det kommer bli en tuff uppgift för dem att klara av.

Mexiko anses som favoriterna att ta andra platsen i Grupp F

Mexiko kommer till VM 2018 med 6 raka åttondelsfinaler vilket är riktigt imponerande. Mindre imponerande är att de inte har lyckats ta sig vidare från åttondelsfinalen en enda gång. Utöver deras fantastiska VM-gruppspels facit har de även haft ett lyckat VM-kval och imponerande resultat i träningsmatch sammanhang.

Mexikanska landslaget är möjligen det enda landslaget som kan störa Tyskland där dem är knappa favoriter mot både Sverige och Sydkorea. Däremot är bollen rund och mycket kan hända och just Grupp F känns som en grupp där flera lag kan ta hem andraplatsen.

Sverige har en en bra chans att ta sig vidare från Grupp F

Sverige fick ändå med facit i hand en ganska bra lottning där det klart fanns andra grupper som det hade känts tryggare att hamna i. Det kommer bli en mycket tuff uppgift för Sverige. Absolut ingen omöjlighet och dem har mycket goda chanser att ta sig vidare från gruppen.

Tyskland kommer vinna gruppen helt klart, Tyskland går troligen obesegrade ur gruppen. Efter det kommer allt avgöras mellan Sverige, Mexiko och Sydkorea. Laget med bäst form för dagen och den där extra medstudsen kommer vara laget som tar sig vidare till åttondelsfinalen från Grupp F.

Grupp F’s outsider är Sydkorea

Sydkoreanska landslaget har av någon märklig anledning hamnat i skymundan i Grupp F. Det är egentligen inte konstigt att få pratar om Sydkorea i Grupp F eftersom dem är det sämsta landslaget i gruppen.

Trots att Sydkorea är det sämre laget i Grupp F finns det ändå en möjlighet för Sydkorea att ta poäng i varje match och där det finns en liten chans att laget tar sig vidare från gruppspelet till åttondelsfinalen.

Grupp E

Grupp E är en relativt tråkig VM-grupp med profilfattiga landslag där ett landslag väger upp med ett starkt landslag och gör gruppen intressant. Grupp E består av Brasilien, Costa Rica, Schweiz och Serbien.

Brasilien är det stora dragplåstret i gruppen med sin fantastiska VM-historik. Brasilien har inte missat ett enda världsmästerskap och de är landslaget som vunnit flest VM-Guld (5 stycken).

Grupp E startar den 17 juni med att Costa Rica möter Serbien och Brasilien möter Schweiz. Gruppen avslutas den 27 juni med att Brasilien möter Serbien och Schweiz möter Costa Rica.

Brasilien är jättefavoriter i Grupp E

Brasilien kommer till det 21:a världsmästerskapet med ett enastående VM-facit där de inte missat en enda VM-turnering. Totalt har dem vunnit 5 VM-guld, 2 VM-silver och 2 VM-brons. I det senaste världsmästerskapet som var på hemmaplan slutade Brasilien 4:a efter förnedringen i semifinalen mot Tyskland.

Det brasilianska herrlandslaget har en enorm revanschlust där allt annat än en VM-medalj kommer ses som ett praktfiasko. Det stora orosmomentet är om landets härförare Neymar kommer bli återställd från sin knäskada. Allt talar för att han kommer tillbaka strax innan VM. Med eller utan Neymar ska Brasilien ta sig vidare från Grupp E.

Alplandet Schweiz ses som favoriter att ta hem andraplatsen i Grupp E

Schweiz är en fotbollsnation som alltid har haft respekt med sig trots att dem aldrig lyckats med några enastående placeringar i VM. Schweiz stora styrka har alltid varit kollektivet blandat med att de har haft spelare i de stora ligorna som vet vad som krävs för att ta poäng i tuffa matcher.

Schweiziska landslaget kommer med största sannolikhet enbart tappa poäng mot Brasilien där de vinner eller spelar oavgjort de två andra matcherna.

Costa Rica är ett landslag att räkna med i Grupp E

Costa Ricas landslag är ett landslag som man aldrig ska räkna bort. Costa Rica har deltagit i VM vid tre tillfällen där dem har tagit sig vidare från gruppspelet två gånger. Senast i VM 2014 lyckades Costa Rica ta sig ända till kvartsfinalen.

Landslaget har inte spelmaterialet på sin sida däremot har det statistiken och traditionen på sin sida. Det är inte helt omöjligt för Costa Rica att ta sig vidare från gruppspelet trots att det känns snudd på omöjligt.

Serbien hamnar i Grupp E i sitt andra världsmästerskap

Serbien deltar i sitt andra världsmästerskap som självständiga landet Serbien. Nationen tillsammans med andra nationer i form av Jugoslavien har deltagit i flera VM. Det Serbiska landslaget kommer till fotbolls VM 2018 med mycket självförtroende där de enbart förlorade en enda match i VM-kvalet.

Serbien kliver in i Grupp E som en av de andra tre landslagen som kan gå vidare från gruppspelet tillsammans med Brasilien. Uppgiften är mycket svår där det gäller att få ihop det från dag ett i den superviktiga matchen mot Costa Rica. Vinner Seriben den, då finns det alla möjligheter i världen att de går vidare till åttondelsfinalen. Förlorar man den matchen då blir det nog svårt för Serbien att ta sig vidare från gruppspelet.

Grupp D

Grupp D är en grupp med en blandning av nationer från olika världsdelar och traditioner. Grupp D består av Argentina, Island, Kroatien och Nigeria. Gruppen kanske inte är den mest intressanta VM-gruppen av dem alla däremot är det en grupp som innehar Lionel Messi och skrällnationen Island.

Grupp D starar den 16 juni med att Argentina möter Island och Kroatien möter Nigeria. Den sista gruppspelsmatchen spelas den 26 juni där Argentina möter Nigeria och Island möter Kroatien.

Utgången i Grupp D är mycket oviss trots att den kan kännas relativt självklar.  Läs mer…

Grupp C

Grupp C är en väldigt intressant VM-grupp där vi hittar våra nordiska grannar Danmark samt Peru, Frankrike och Australien. På förhand är det en mycket tuff grupp.

Frankrike som är en av favoriterna att vinna VM-guld, Peru som på allvar börjar etablera sig i världstoppen, Danmark som alltid är stabila i ett världsmästerskap och Australien som har skrällpotential.

Grupp C startar den 16 juni med att Frankrike möter Australien och  den andra matchen spelar Danmark mot Peru. Första matchen för respektive lag är extra viktig. Sista gruppspelsmatchen spelas den 26 juni där Frankrike avslutar mot Danmark och Peru avslutar mot Australien. Sista omgången kan mycket väl var den omgång det avgöras vilka två lag som tar sig vidare till åttondelsfinalen.

Frankrike ett landslag med guldvittring som ställs för första testet i Grupp C

Franska herrlandslaget kommer till VM i Ryssland 2018 som en av de största favoriterna. Det stora testet för fransmännen är att spela som ett lag, lyckas de få ihop det kommer de bli svårstoppade i VM. Tyvärr brukar franska landslaget ha svårigheter med att få ihop det när det kommer till mästerskap, däremot såg vi ett mycket mognare Frankrike i EM 2016 på hemmaplan.

Frankrike spelade för varandra och visade fantastisk stryka som lag. Nu är spelarna två år äldre och kan bli en av de lagen som står som vinnare när VM 2018 är slut.

Peru den troliga grupptvåan i Grupp C

Peruanska herrlandslaget är ett landslag som har gått från klarhet till klarhet de senaste åren. I mars 2018 rankades Peru som det 11:e bästa fotbollslandslaget av FIFA. Peru har inte deltagit i VM sedan 1982 där en 36 års väntan äntligen är över. Väntan är över med besked också, de kommer till världsmästerskapet som en av skrällalternativen där det inte är helt omöjligt att de står som en av medaljörerna.

Peru har mycket att visa i gruppspelet där det kan sluta 1, 2 eller 3. Jämför man alla speltrupper med varandra skall Peru sluta på 2:a plats i Grupp C.

Grupp C’s skrällalternativ måste ändå vara Danmark

Det danska landslaget är ett landslag som besitter ungefär samma spelarkvalité som det svenska landslaget där den enda skillnaden är att danskarna är individuellt skickligare. Tack var den skickligheten som många danska spelare har är det svårt att räkna bort Danmark från någon av topp två platserna.

Danmark skall inte gå vidare från gruppen men i ett VM-gruppspel kan allt hända och inget är omöjligt. Är det något lag mellan Danmark och Australien som skall skrälla är det Danmark. De har kapaciteten att skaka både Frankrike och Peru när de har en bra dag.

Sista platsen i Grupp C tar Australien

Australien har aldrig någonsin setts som en stark fotbollsnation, däremot har de alltid spelat som ett lag vilket har gjort att dem har tagit fler VM-poäng än vad som förväntas av dem. Danmark är vårt skräll lag i Grupp C, men vi vill höja ett pyttelitet finger för det australienska herrlandslaget också.

Australien har tagit sig vidare från gruppspelet förut och lyckas dem kryssa mot både Frankrike och Peru för att sedan vinna mot Danmark och om det scenariot inträffar kommer de vara ett av lagen som tar sig till åttondelsfinalen.

Grupp B

Grupp B är kanske en av dem mest intressanta grupperna under världsmästerskapet 2018 i Ryssland. Anledningen till att den är så pass intressant är inte för att det kommer bli en jämn grupp utan för att det finns två riktigt bra lag i gruppen. I Grupp B spelar Spanien, Portugal, Marocko och Iran. Spanien och Portugal ses som dem självklara landslagen att gå vidare från gruppspelet i VM 2018.

Iran och Marocko kommer inte kunna störa de två jättefavoriterna i Grupp B. Det måste ändå ses som en smula otur att de hamnade i en sådan tuff grupp som de har gjort. VM gruppspelet drar igång den 15 juni i och med att Marocko möter Iran och Spanien möter Portugal. Grupp B spelar sin sista gruppspelsmatch den 25 juni.

Spanien storfavoriter i Grupp B

Det spanska herrlandslaget ses som de stora favoriterna i Grupp B trots att de regerande europiska mästarna är med i gruppen. Spanien har under 2000-talet dominerat fotbollen genom att vinna 1 VM guld och 2 EM guld. Det är inte bara det spanska landslaget som har dominerat utan också den inhemska ligan, La Liga.

Spanien vinner gruppen enkelt genom att inte tappa ett enda poäng i gruppspelet trots att de öppnar VM-spelet med att möta Portugal.

Portugal tappar poäng i en match och slutar på andra plats i Grupp B

Portugal kommer till VM i Ryssland som regerande europeiska mästare där de har som dröm att bli den fjärde nationen att vinna både EM och VM i följd. Den drömmen kommer inte försvinna under gruppspelet. Det portugisiska landslaget kommer ta sig vidare från gruppspelet tämligen enkelt där det enda poängtappet kommer mot Spanien.

Portugal har ett relativt svagt landslag men det har världens bästa fotbollsspelare i form av Cristiano Ronaldo. I praktiken skulle han kunna vinna VM guld på egen hand åt Portugal om de resterande landslagsspelarna gör sitt jobb och lite mer.

Marocko kan stå för den största skrällen i gruppspelet

Det var 20 år sedan det marockanska herrlandslaget deltog i ett världsmästerskap. I VM 2018 är det äntligen dags för Marocko att delta i VM igen. Marocko kommer med ett mycket starkt landslag till VM där dem inte förlorade en enda match under det afrikanska VM-kvalet.

Det formstarka landslaget har haft otur att de har hamnat  sådan stark VM-grupp som de har gjort. Hade de hamnat i en annan grupp än just grupp B hade de kanske haft chansen att gå vidare från gruppen. Nu ser det tyvärr ut som att de inte kommer gå vidare från gruppen om de inte står för VM’s största skräll. I varje mästerskap har det hänt att att landslag har gått vidare från gruppen trots att ingen trodde på att det skulle hända. Ska Marocko skrälla och ta sig vidare från Grupp B?

Iran slutar sist i Grupp B

Iran kommer till VM i Ryssland med det starkaste landslag som nationen någonsin har haft. Tyvärr hamnar det i en extremt svår VM-grupp där de på sin höjd lyckas med bedriften att spela lika mot någon av motståndarna i gruppspelet och får med sig ett poäng. Realistiskt sett tar inte det iranska landslaget ett enda poäng.

Grupp A

Grupp A är den gruppen som hemmanationen alltid hamnar i. Hemmanationen hamnar alltid i seedningsgrupp 1 tillsammans med de andra topprankande fotbollsnationerna. Grupp A består av värdnationen Ryssland, Egypten, Saudiarabien och Uruguay.

Av 20 världsmästerskap har värdnationen lyckats gå vidare från gruppspelet vid 19 tillfällen. Det ser onekligen ut som Ryssland kommer bibehålla traditionen att ta sig vidare från gruppspelet tack vare den tursamma lottningen.

Grupp A startar sitt världsmästerskap den 14 juni 2018 klockan 18.00 med att Ryssland ställs mot Saudiarabien. Den sista gruppspelsmatchen spelas den 25 juni där alla lag spelar samma tid för att inte skapa fördel för något av lagen.

Lyckosam lottning för värdnationen Ryssland

Värdnationen Ryssland fick verkligen en tursam lottning där de fick alla de sämre landslagen i varje seedningsgrupp. Hemmafans och experter förväntar sig att Ryssland skall ta sig vidare från gruppen, allt annat är en stor besvikelse. Det stora hotet mot Ryssland är Uruguay som borde ses som gruppfavoriter. Annars är Egypten ett lag som slår i underläge och som kan skrälla sig vidare från gruppspelet.

Tittar man match för match bör Ryssland ta minst 6 poäng i gruppspelet vilket skall räcka för att ta sig vidare från gruppen.

Gruppfavoriterna i Grupp A är Uruguay

Kikar vi på ranking är Uruguay favoriten i Grupp A. Uruguay är ett landslag som vunnit VM-guld vid två tillfällen och som nästan alltid tar sig vidare från gruppspelet. I VM 2010 i Sydafrika lyckades Uruguay skrälla sig ända till semifinalen där dem till slut åkte ut.

Uruguay ser inte lika starka ut som de gjorde för fyra år sedan, däremot skall man aldrig räkna bort dem.  De har också en hel del intressanta spelare som kan vara härförare på vägen mot åttondelsfinalen och som man ska akta sig ordentligt för.

Uruguay kommer med största sannolikhet att vinna alla sina gruppspelsmatcher där dem som sämst kommer spela oavgjort mot Ryssland eller Egypten.

Egypten har chansen att skrälla i Grupp A

Egyptens fotbollslandslag har chansen att skrälla sig vidare från gruppspelet genom att störa både Ryssland och Uruguay. Egypten har gått från klarhet till klarhet den senaste tiden där de dessutom har en forward i form av Mohamed Salah som har varit glödhet under 2018. Salah har ett fantastiskt målsnitt i landslaget där man kan räkna med att att han kommer göra minst två mål under mästerskapet.

Sannolikheten att Egypten ska vidare är inte jättestor men däremot finns det en chans om det helt enkelt studsar deras väg. Därför vill vi höja ett varningens finger för Egypten.

Saudiarabien tar inte ett enda poäng i Grupp A

Saudiarabiens herrlandslag kommer till en mycket lätt grupp men deras kvalitéer kommer inte räcka till i denna grupp. Sannolikt kommer Saudiarabien inte ta ett enda poäng under gruppspelet där deras enda chans egentligen att ta poäng är mot Ryssland i öppningsmatchen. I och med att öppningsmatcher alltid kan sluta lite hur som helst och att värdnationen har en enorm press på sig.