Allt om grupp E inför VM i Ryssland 2018

Grupp E - fotbolls-VM 2018

En klart underhållande grupp och den stora ännu obesvarade frågan om vem som tar andra platsen…

Vi gör en genomgång av grupp E inför VM starten i Ryssland 2018

En mycket spännande grupp med ett mixat innehåll där mycket kan hända just kring andra platsen. Det känns helt öppet om det blir Schweiz eller Costa Rica som kommer få gå vidare. Undrar du hur vi resonerar kring det? Då är det bara att läsa vidare här nedan!

Deltagande lag i grupp E

Brasilien – Costa Rica – Schweiz – Serbien

Brasilien har inte missat ett enda VM

Laget som inte missat ett enda VM och som har fem guldmedaljer ska ta sig an grupp E och möter Costa Rica, Schweiz och Serbien. Om Brasilien har det skrivits en hel del eftersom dem är ett riktigt mästarlag, 5 guld, 2 silver och 2 brons men Tyskland är inte långt efter med 4 guld, 4 silver och 4 brons. Sammantaget kanske dem är bättre, det beror på hur man räknar ihop valörerna men det är väl den ädlaste metallen som gäller. Brasilien hade svårt i kvalet och var nära att missa VM. Många blev oroliga när en tredjedel av kvalet hade passerat och man var på sjätte plats. Tränarbyte var ett nödvändigt drag och redan efter halva kvalet hade man tagit igen vad man förlorat och var på första plats igen. Ordningen var återställd.

Neymar och hans fotskada har varit på tapeten flera gånger nu innan VM och nyligen provspelade Neymar och det kändes bra. Dock vet vi ju inte förrän han kommer i skarpt läge men det ser bra ut och vi räknar med att han ska kunna vara spelbar till VM startar och första matchen för Brasilien mot Schweiz den 17:e juni på Rostov Arena i sydvästra Ryssland.Vänskapsmatcherna har avlöpt enligt plan med vinst 3-0 mot Ryssland, vinst 1-0 mot Tyskland och vinst 2-0 mot Kroatien. Kvar är Österrike den 10 juni.

Spelare i Brasilien som sticker ut lite extra bland alla toppspelare är Neymar från PSG, Gabriel Jesus från Manchester City och Philippe Coutinho från Barcelona.

I VM ställer man sig såklart frågan hur bra Brasilien egentligen är jämfört med dem andra topplagen och kikar man på förra VM så blev det ju ett praktfiasko när Tyskland sopade banan med Brasilien och matchen slutade på 7-1 i semifinalen så säkert är revanschlusten väldigt hög detta år. Hur det går i VM återstår att se men här i gruppen är det väl inga tveksamheter om att Brasilien kommer att toppa tabellen när gruppspelet är avslutat

Costa Rica kommer ta alla chanser att gå vidare

Costa Rica utfärdade respass åt Sverige 1990 i gruppspelet men åkte sen själva ut i åttondelsfinalerna mot Tjeckoslovakien. Vem kommer inte ihåg Costa Rica från det året om man är svensk och intresserad av fotboll? Bäst har man presterat 2014 med en kvartsfinal och man har varit med i VM fyra gånger tidigare. Kikar vi på den här gruppen så känns det spontant som att Costa Rica inte kommer kunna ta sig vidare MEN det sägs ju att man ska dra lärdom av saker som hänt tidigare så om vi tänker på VM 2014 hamnade Costa Rica i grupp D tillsammans med Uruguay, Italien och England. Vem toppade gruppen? Just det Costa Rica på första plats med sju poäng. Visste vi inte resultatet i den gruppen nu så skulle nog väldigt få sätta Costa Rica på första plats om man satt med knappen på att lägga oddset. Slutsatsen bör bli att man verkligen inte heller ska räkna ut Costa Rica den här gången. Tittar vi på match sidan mellan Brasilien och Costa Rica har lagen mötts sex gånger tidigare och alla gånger har Brasilien vunnit. Mot Schweiz har man vunnit en gång och förlorat en gång. Träningsmatcherna är varierande: vinst 1-0 mot Skottland, förlust 1-0 mot Tunisien,  vinst mot Nordirland 3-0 och förlust 2-0 mot England. Den 11:e juni står Belgien för fiolerna och risken är väl ganska stor att det kommer bli en förlust.

Lagmässigt skrev vi tidigare om att det vore intressant om några av dem yngre spelarna Randall Leal, Jimmy Marin och Gerson Torres kunde komma med i truppen men nu vet vi också att så blev inte fallet. Oscar Ramirez satsar på kända kort i detta VM. Några nyckelspelare i Costa Rica är Joel Campbell från Real Betis i Spanien, J & Marcos Ureña från Los Angeles FC samt målvakten Keylor Navas från Real Madrid.

Du är väl med i tävlingen där du tippar hur VM slutar? Då har du chansen att vinna en Wattaride elmotorcykel. Klicka på bilden så kommer du direkt till tävlingen.

Har Schweiz kraften att kamma hem plats två i gruppen

Kvartsfinal är bäst resultat i VM sammanhang för det schweiziska landslaget. Tänk dock på att senast det hände var 1954, alltså hela 64 år sedan. I övrigt har man kommit till åttondelsfinal eller åkt ur i gruppspelet. Vi tog temperaturen på Schweiz för ett tag sedan. Då uttryckte vi det som “lika ihålig som en schweizerost” och laget håller jämn kvalitet, stabilt och bra och levererar, men heller inte mer. Träningsmatcherna har gått bra, vinst 1-0 mot Grekland, vinst hela 6-0 mot Panama och oavgjort 1-1 mot Spanien. På tur står Japan den 8:e juni det vill säga idag. Hur väl är Schweiz att räkna med?

Trots att Schweiz har riktigt bra spelare i laget gick kvalet inte på räls, Portugal knep första platsen och man blev tvingade till play-off och vann mot Nordirland. Bra spelare som kan nämnas är Haris Seferovic från SL Benfica och Xherdan Shaqiri från Stoke City samt Granit Xhaka från Arsenal.

Har Schweiz fått till lagbygget lite extra till detta VM så att man kan ta sig längre och räcker det för att slå nyckfulla Costa Rica? I senaste mötet mellan lagen vann Costa Rica som du kan se på matchsidan mellan Schweiz och Costa Rica.

Serbien har fått en tuff utmaning i denna grupp

Serbien deltar i sitt andra världs mästerskap någonsin och serberna är supertaggade. Det första VM de någonsin deltog i var så sent som 2010 när Japan och Sydkorea stod som värdar. Serberna tog sig inte vidare från gruppspelet och slutade sist i gruppen. Just VM 2010 är lite intressant då man hamnade i grupp D med Tyskland, Ghana och Australien. Utmaningen borde ju rimligen varit i första hand Tyskland men man vann med 1-0 mot Tyskland och förlorade mot Ghana med 1-0 och även förlust mot Australien med 2-1. Märkligt och intressant.

Det var då, och nu är nu. Serbien fick en av de värsta lottningarna de kunde få och årets deltagande kommer troligtvis att sluta som det förra fast kanske inte då att dom slår Brasilien och förlorar mot övriga, det vore helt galet om historien upprepade sig. Vi tänker på att dom åker ur i gruppspelet. För att Serbiens landslag ska ta sig vidare behövs mycket blod, svett och tårar och en hel drös med tur och då kommer det att bli en rejäl skräll om de tar sig vidare. Tränaren Mladen Krstajic som tidigare varit mittback hoppade in efter tidigare tränarens frånfälle och hinner han få laget i rätt slagläge innan VM startar. Träningsmatcherna visar förlust 2-1 mot Marocko, vinst 2-0 mot Nigeria och förlust 1-0 mot Chile.

Serbien har några utpräglade spelare som kan prestera och hjälpa laget vidare ur gruppspelet. Mittfältaren Nemanja Matic som till vardags spelar i klubben Manchester United, mittfältaren Dusan Tadic och anfallaren Aleksandar Mitrovic från Fulham FC.

Bettingtips för grupp E, placering och laganalys

Kommer någon i gruppen kunna rå på Brasilien, nej det tror vi inte. Slutsnackat om det.

Andraplatsen då den kan bli tuff och riktigt svårt att avgöra. Förresten, sista platsen tror vi Serbien tar. Då står det mellan Costa Rica som kan leverera vad som helst och Schweiz, den erfarna lagmaskinen som ofta levererar – en bit men inte så långt. Kommer Costa Rica bli laget som spelar ut Schweiz när man minst anar eller har dem bara haft ett otroligt flyt och knipit chanser och träffat andra lags formsvackor? Oddsen talar för Schweiz men vi är så sugna ändå på att säga att Costa Rica kniper andra platsen.

Brasilien plats 1, Costa Rica skräller och tar plats 2, Schweiz får plats 3 och Serbien får plats 4. Den 27:e juni vet vi svaret och om vi var helt fel ute här.