Allt om grupp A inför VM i Ryssland 2018

Grupp A - fotbolls-VM 2018

Grupp A är spännande och inte minst för att se om Ryssland kan ta sig vidare från gruppspelet som värdnation. Hur mycket extra energi kan dom få av alla fans på hemmaplan för att göra det lilla extra.

Vi gör en genomgång av grupp A inför VM starten i Ryssland 2018

Värdnationen hamnar alltid i grupp A. På nåt sätt är det här en extra viktigt grupp då mycket prestige står på spel att värdnationen kan ta sig vidare och vi får se hur formen är på Ryssland att klara av den utmaningen.

Deltagande lag i grupp A

Ryssland – Uruguay – Saudiarabien – Egypten

Är den extra pressen som värdnation en fördel eller nackdel för Ryssland

Värdnationens rykte står på spel i den här gruppen och på något sätt är det extra pinsamt eller beklämmande om man inte går vidare. I många fall är det just “hemma-VM” som gör att värdnationen rycker upp sig lite extra och går så långt som man aldrig presterat förut. Kanske beror det på att man “måste det” eller på den fanatiska hejarklacken bestående av alla hemmafans. Vi får låta det vara osagt. I 19 fall av 20 har värdnationen gått vidare från gruppspelet men i VM 2010 hände det dock att Sydafrika inte gick vidare utan åkte ut just i gruppspelet. Då blir det såklart som att luften går ur själva “hajpen” och uppladdningen. Läs gärna vårt intressanta faktainlägg som ger lite bakgrund kring VM.

Ryssland är världens största land efter yta men dem har inga medaljer från VM i fotboll. Dem är inte dåliga på nåt sätt det är bara så att dem inte fått till det riktigt. Bäst har man åstadkommit en fjärde plats och sedan några kvartsfinaler, övriga är det gruppspel eller åttondelsfinal.

Rysslands träningsmatcher har inte övertygat:

 • Förlust mot Brasilien 3-0
 • Förlust mot Frankrike 3-1
 • Förlust mot Österrike 1-0
 • Oavgjort mot Turkiet 1-1

Spelare som sticker ut lite extra är Yuri Zhirkov från Zenit S:t Petersburg, Alan Dzagoev från CSKA Moskva och målvakten Igor Akinfeev också från CSKA Moskva.

Om det är en fördel eller nackdel att vara värdnation och hur pressen visar sig får vi snart veta. Första matchen för Ryssland går mot Saudiarabien. Vi tror Ryssland vinner med något mål och kanske är rimliga siffror 2-1 till Ryssland.

Uruguay har inte presterat i nutid men vi tror dem kan leverera

Uruguay har blivit mästare två gånger i VM sammanhang, dem innehar alltså 2 guldmedaljer, några andra valörer har det inte blivit, som bäst därefter har det blivit några 4:e platser och annars gruppspel eller åttondelsfinal. Värt att veta är att guldmedaljerna erövrade man 1930 och 1950. Bästa placering i “nutid” är en 4:e plats 2010.

Uruguay är väl favoriter att ta hem grupp A. Laget ser inte lika starkt ut som för några år sen men man ska inte räkna ut Uruguay, dem har en lång erfarenhet och är riktigt vassa.

Träningsmatchen (den enda) blev vinst 3-0 mot Uzbekistan.

Spelare att hålla fokus på är Luis Suarez från Barcelona, Edinson Cavani från PSG samt Diego Godin från Atletico Madrid.

Uruguay är lite svåra att definiera men vi tror dem kommer vinna eller spela oavgjort i sina gruppspelsmatcher.

Snart kör VM igång och det är faktiskt bara en dag kvar på tävlingen så har du inte tävlat är det hög tid nu? Ta chansen att vinna en Wattaride elmotorcykel. Klicka på bilden så kommer du direkt till tävlingen.

Mer än tufft för Saudiarabien att ta sig vidare från gruppspelet

Saudiarabien har deltagit i VM fyra gånger tidigare och har åkt ur i gruppspelet vid tre av dessa, den fjärde gången blev det åttondelsfinalen. Senaste VM man deltog i var 2006 och det är alltså 12 år sedan.

Tränarsidan har varit rörig då man nu har den tredje tränaren sedan 2017, Juan Antonio Pizzi är i alla fall fortfarande kvar på sin position. Ett antal spelare har också lånats ut till Spanien och det har snackats en del om varför det skedde, är det för att slipa formen och få med sig nya tankar till VM? Träningsmatcherna som är nio till antalet visar 5 förluster, 3 vinster och en oavgjord.

 • Vinst mot Moldavien 3-0
 • Förlust mot Irak 4-1
 • Oavgjort mot Ukraina 1-1
 • Förlust mot Belgien 4-0
 • Vinst mot Algeriet 2-0
 • Vinst mot Grekland 2-0
 • Förlust mot Italien 2-0
 • Förlust mot Peru 3-0
 • Förlust mot Tyskland 2-1

Några stjärnor som kan nämnas på den Saudiarabiska himlen är Fahad Almuwallad, Osama Hawsawi samt Yahia Alshehri.

Första matchen för Saudiarabien är mot Ryssland och är också premiärmatchen i VM. Senast möttes lagen 1993 och då vann Saudiarabien med 4-2. Oddsvikten ligger helt klart till Rysslands fördel men frågan är vad Saudiarabien egentligen kan prestera och om dem är en underdog. Vi tror inte det går vägen för Saudiarabien och träningsmatcherna ovan ger också en hint om nivån på formen.

Egypten gör sin återkomst till VM efter 28 år

Av de 53 lag som spelar kvalet i Afrika är det 5 platser som delas ut, Egypten tog en av dessa i ett spännande kval där man slutade på 13 poäng i sin kvalgrupp. Två gånger tidigare har man varit i VM och det är långt mellan gångerna, 1934 och 1990.

Träningsmatcherna visar inte den styrka laget skulle behöva:

 • Förlust mot Portugal 2-1
 • Förlust mot Grekland 1-0
 • Oavgjort mot Kuwait 1-1
 • Mållöst mot Colombia 0-0
 • Förlust mot Belgien 3-0

Egypten har en tydlig stjärna i form av Mohamed Salah som är skadad sedan en duell med Sergio Ramos. Salah kämpar fortfarande med läkningen och det är högst troligt att han kommer att missa några inledande matcher. Den första matchen mellan Ryssland – Egypten är den 19:e juni. Hinner Salah bli återställd till den är den stora frågan.

Ett Egypten utan sin stora stjärna känns vingklippt och kommer inte kunna leverera på samma sätt.

Bettingtips för grupp A, placering och laganalys

En ödesgrupp för värdlandet och vi kan lika gärna säga det direkt, vi tror inte dem kommer att gå vidare. Troligare är det att Egypten kniper andraplatsen i tabellen även om det blir tajt. Helt enkelt tror vi inte Ryssland räcker till här även om dem faktiskt fick en bra lottning, MEN hemmanationen har ju en extra spelare i form av alla som hejar på dem så det är en riktig nervkittlare om Egypten eller Ryssland kommer gå vidare. Egypten har ju också Salah skadad och det är oklart när han kommer i spel.

Uruguay hamnar på första plats och Saudiarabien sista vilket ger att vi får Uruguay på plats 1, Egypten på plats 2, Ryssland får sälla sig till dem få värdnationer som lämnat VM redan i gruppspelet och intar plats 3 samt Saudiarabien får plats 4.