Temperaturen på Peru

Peru är tillbaka i VM efter 36 års frånvaro

Det blev en hysteri av glädje när Peru efter 36 års frånvaro lyckades kvalificera sig till VM. Eftersom fotboll är så gott som självskrivet i landets alla hörn så var glädjen total.

Peru är tillbaka i VM och det har gått hela 36 år sedan man var i VM sammanhang – faktiskt så länge sedan att en del generationer inte har sett Peru i ett VM. Är det tränaren Ricardo Gareca’s förtjänst som tränat laget sedan 2015 där han kämpat för att få en stabil tillvaro i en miljö tyngd av förtvivlan.

Snackisen – Har Ricardo Gareca’s arbete fått ordning på laget

Den 59-årige tränaren Ricardo tog över det Peruanska laget år 2015 och har sedan dess kämpat för att skapa ett lagbygge som håller för påfrestningarna som ett VM kan innebära. Det Peruanska laget har varit ett lag som inte har lyckats kvalificera sig under lång tid och nu har man behövt ta sig igenom stora förändringar.

Ricardo har envist identifierat unga spelare med talang och sedan utvecklat dessa och byggt vidare. Det har resulterat i att många har utvecklats och gått från mediokra resultat till att börja prestera riktigt bra. I och med det har en positiv trend visat sig i landslaget där dessa spelare har växt och också tagit med sig övriga i laget i en spiral som ger resultat. Träningsmatcherna har visat en del resultat då man vann över Kroatien den 24:e mars med 2-0 och Island den 28:e mars med 3-1. Man har ytterligare två träningsmatcher kvar vilka är SaudiArabien den 3:e juni och Sverige den 9:e juni som kommer att spelas på Ullevi i Göteborg.

Frågetecknet – Finns det risk att FIFA stänger av Peru

Peru är under övervakning av FIFA vad gäller dom regler som förbjuder nationella regeringar och deras inblandning i sportrelaterad verksamhet. Enligt uppgift från FIFA så handlar ställningstagandet om utkastet för den nuvarande utformningen av Peru’s lag inom sportverksamhet som presenterades för kongressen i november 2017. I förslaget finns en del punkter, som om förslaget går igenom, kommer att strida mot FIFA-stadgarna.

FIFA kan stänga av ett lands deltagande om deras lagar strider mot riktlinjerna, landet blandar sig i FIFA’s verksamhet eller försöker påverka FIFA på något sätt. Troligen kommer inte Peru drabbas av något sådant men beskedet är att FIFA har ögonen på Peru och kommer fortsätta att övervaka situationen.

Stjärnorna – är stjärnorna tillräckligt samspelta i lagmaskinen

Pedro Gallese – den stabila och snabba Peruanen kommer givetvis att få vakta stolparna i VM. Han höll nollan stabilt i play-off spelet mot Nya Zeeland och vi kan inte tänka något annat än att han är den som kommer synas i VM spelet.

Paolo Guerrero – lagkaptenen, center forward och också en storstjärna i Peru. Paolo blev avstängd i 12 månader av FIFA för att ha testats postivit för kokain vid ett test i VM kvalmatchen mot Argentina som gick den 5 oktober 2017. Beslutet innebar att han skulle missa VM. Nu har dock FIFA efter Paolos överklagande kortat straffet till 6 månader vilket gör att Paolo kommer att kunna deltaga i VM. Paolo har varit otroligt drivande i arbetet att nå VM  då han gjort flest kvalmål men han var också den som såg till att man kom till playoff spelet då han gjorde avgörandet mot Colombia.

Edison Flores – mittfältaren från Danmark som presterat riktigt bra i kvalet och levererade hela fem mål. definitivt någon att se upp med.

Renato Tapia – den flexibla mittfältaren som under kvalet verkligen växt i sin uppgift och som kommer vara snabb och vi tror absolut att han är med som en stabil punkt i laget till VM.

Skadeläget – inga rapporterade skador

I dagsläget finns inga kända skador i Peru.

Temperaturen – stabilt men lurar El Niño runt hörnet och kan slå till

Man ska inte ta något för givet. Som det ser ut nu är Peru en given kandidat till att ta sig vidare i grupp C men hur är egentligen statusen på landslaget. Ja efter 36 års frånvaro är det ganska svårt att få ett bra svar på den frågan. Dock är dom vad vi tycker i alla fall, favoriter att ta sig vidare. Troligen blir det ett El Niño som slår till med full kraft om man får allt rätt i spelet men just nu är läget stabilt och lugnt men kommer kraften brisera. Vi tror det och vi tror dom tar sig vidare i gruppspelet. Vilken hysteri det kommer bli i Peru om man lyckas prestera ett spel som tar dom vidare även från åttondelsfinalen.

Det peruanska herrlandslaget i fotboll vm 2018

Det Peruanska herrlandslaget kommer åter få spela VM efter 36 år och man tog den sista kvalplatsen