Temperaturen på Japan

Japan Fotboll VM Ryssland

Japan har en stor utmaning framför sig med ny tränare och ett lag som ska hinna spela ihop sig. Förhoppningsvis får fansen jubla när dom tar sig vidare från gruppspelet.

Ett ganska rätt fram kval tycker vi att Japan presterade där dom spelade 8 matcher och vann 7 och en oavgjord. Högst i kvalspelstabellen och vidare till VM. Dock sparkade dom tränaren Vahid Halilhodzic två månader före VM. Det blir spännande att se om dom får alla saker på plats innan premiären.

Snackisen – helt enkelt tränarbytet

Japan har haft 5 raka VM deltaganden och detta blir det sjätte. Kvalet till VM 2018 gick riktigt bra men man bestämde i alla fall att sparka tränaren Vahid Halilhodzic som vi berättat om tidigare.

Han blev ersatt av Akira Nishino endast två månader före VM startar. Akira kommer senast från en befattning som teknisk direktör på Japans fotbollsförbund och har skrivit på ett kontrakt till i första hand över VM. Han vill se till att Japan får resultat under VM och att visa att Japan är att räkna med.

Akira säger citat

“If the players perform as they are capable of doing and come together as a team, they can give us something extra”

”Om spelarna presterar som dom är kapabla till att göra och spelar tillsammans som ett team kan dom levererar något extra”

Enligt vad vi förstår så har laget kapacitet att prestera och stämningen är god. Frågan är nu om Akira har erfarenheten och tiden att få till det som behövs – och hur långt det räcker.

Tidigare har man har varannan gång åkt ur i gruppspelet och nästa gång åttondelsfinalen och stämmer statistiken med den trenden är det detta år åka ur i gruppspelet som gäller.

Frågetecknet –  hur blir laguppställningen

Egentligen är det flera frågor men kanske mest intressant är hur laguppställningen nu kommer bli med ny tränare och vad som kommer ändras. Kommer man ändra i spel uppställningen och flytta om spelare. Akira kommer från en teknisk tjänst och nu blir det intressant att se hur tankarna går. Mycket är oklart här och andra funderinga finns ju på vilka som kommer hamna på anfalls positionerna och inte heller vet vi vad som gäller än om målvakten, vi tror Eiji Kawashima men det är inte säkert. Akira har också sagt att det handlar om att inte göra några misstag och det leder in på försvarslinjen och hur den ser ut. Så snart vi vet lite om hur laget ser ut får vi återkomma och du kan läsa här om vad som gäller när länderna ska presentera sina trupper.

Stjärnorna – vilka är det som kommer med i truppen

Shinji Okazaki är väl en självskriven anfallsspelare. Mycket spel i Europa och snabbt och rappt spel och innehar tredje platsen för bästa målskytten genom tiderna i det japanska landslaget.

Genki Haraguchi har flera positioner men kanske mest känd som anfallare om han inte syns på vänsterytter placeringen.

Keisuke Honda är en otroligt rutinerad mittfältare som nu spelar i Pachuca i Mexiko och har varit med i två tidigare landskamper

Shinji Kagawa – mittfältare som spelar i Dortmund och Shinji är en riktigt bra teknisk spelareoh kan läsa spelet väldigt bra.

Eiji Kawashima är troligen förstemålvakten under VM men vi kommer få det bekräftat längre fram.Eiji spelar i dagsläget i Metz och har riktigt snabba reflexer.

Skadeläget – inga skador i dagsläget

I dagsläget finns inga skador

Temperaturen – ljummen och ökande

För Akira är det såklart massor att fokusera på, även om man vill att det ska framstå som att det är under kontroll och det mesta är på banan – så är nog inte fallet.

Tiden är den stora frågan, hinner man få ordning på allt och hinner man förändra laget på det sätt som Akira vill ha det. Vänskapsmatcherna kan inte ge så mycket fingervisning i dagsläget där man gjorde oavgjort 1-1 mot Mali och förlorade 2-1 mot Ukraina. På gång är Ghana 30:e maj, Schweiz 8:e juni och Paraguay den 12:e juni.

Gör man allt rätt här och Akira får saker under kontroll som han tänkt kan Japan visa sig från sin bästa sida och kanske också ta sig vidare från gruppspelet.