Straffarnas dag den 16 juni VM i Ryssland 2018

Läs allt om straffarnas dag

Dag tre i världsmästerskapet i Ryssland var en händelserik dag där hela fem straffsparkar utdelades, nytt rekord för en speldag i VM! Våra nordiska vänner stod för två mycket fina insatser där Island stod för en av de största skrällarna så här långt i VM där de spelade 1-1 mot Argentina. Danmark vann mot Peru samt i matchen mellan Frankrike och Australien används VAR för första gången vilket räddade Frankrike från att inte tappa poäng mot Australien.

Frankrike – Australien en blek insats av fransmännen

Guldfavoriterna stod för en mycket blek insats i sin första match i VM. Om de inte höjer sig ett par snäpp kommer detta inte bli ett så bra VM som många förutspår. Trots fiaskomatchen lyckades Frankrike vinna matchen vilket är en styrka i sig.

Frankrike började starkt där de hade kontrollen över matchen i de inledande minuterna. Ju mer minuterna tickade på desto mer kom Australien in i matchen. När de första 45 minuterna var avklarade stod det 0-0.

I andra halvlek fick Frankrike straff i 58:e minuten som Antoine Griezmann satt säkert. Enbart fyra minuter senare i den 62:a minuten fick Australien en straff som Mile Jedinak tog hand om, även han satt den straffen. Oväntat nog stod det 1-1 efter 62 spelade minuter, det var det inte många som trodde på förhand. I 81:a minuten presenterade megastjärnan Paul Pogba sig där han gjorde mål efter att VAR för första gången används i ett världsmästerskap.

Matchen slutade 2-1 till Frankrike.

Argentina – Island en vulkanisk skräll av Islänningarna

Island spelar sin första VM-match någonsin mot världsnationen Argentina som har fler registrerade fotbollsspelare än hela Islands befolkning. Island kommer från två träningsmatcher inför VM med mindre lyckades resultat och Argentina kommer till VM med en dunderhet världsartist i Messi där de inte förlorat en öppningsmatch i VM på de fyra senaste mästerskapen.

Matchen började i ett relativt högt tempo där båda lagen bidrag till en underhållsrik tillställning. I den 19:e minuten klev Sergio Aguero in handlingarna och gjorde 1-0 till Argentina. Fyra minuter senare gjorde Island sitt första VM-mål någonsin genom Alfred Finnbogason. Vid halvtid stod det 1-1.

Andra halvlek var ett sömnpiller utan dess like där Argentina har mycket att tänka på inför nästa gruppspelsmatch. Argentina fick en straff i 64:e minuten som Messi oväntat nog missade. I de sista 45 minuterna gjordes det inget fler mål där matchen slutade 1-1. En historisk första poäng för de isländska vikingarna.

Peru – Danmark en tight historia

På förhand var detta en match som de flesta experterna inte kunde komma överens om vem som var favoriterna där de flesta trodde att det skulle bli en mycket målsnål tillställning där det var näst på självklart att det inte skulle göras fler än två mål totalt.

Första halvlek började disciplinerat av både lagen där det inte skapandes alltför många målchanser. I den 45:e minuten några sekunder innan första halvlek skulle blåsas av fick Peru en straff vilket innebär att det var den fjärde straffsparken från dagen. Straffskytten blev Christian Cueva som oväntat nog missade straffen och när första halvlek var över stod det 0-0.

Danmark öppnande upp andra halvlek på bästa sätt  där de tog mer och mer mark i matchen. I 59:e minuten klev Yussuf Poulsen fram genom att göra 1-0 till Danmark. Detta var ett resultat som höll hela vägen. Danmark startade VM på bästa vis genom att ta full pott i första gruppspelsmatchen.

Kroatien – Nigeria en busenkel seger för Modric’s mannar

Kroatien kommer till VM i Ryssland som en av de störta skrällfavoriterna, de har ett mittfält som många landslag inte ens vågar drömma om där mittfältsgeneralen Luca Modric är spelaren som måste spela på sin högsta nivå för att ge Kroatien möjligheten att skrälla rejält i VM 2018.

Matchen inleds böljade där båda lagen skapar chanser men ju mer minuter som tickar på ju mer tar Kroatien över. I den 32:a minuten när Kroatien får en hörna från högra sidan för första gången under matchen levererar Luca Modric en hörnspark som leder till att Ante Rebic skarvnickar till Mario Mandzukic som nickar den i mål via en Nigeriansk spelare. Målet blir officiellt ett självmål. Kroatien dominerar resten av första halvlek.

Andra halvlek fortsätter där första halvlek slutar, Kroatien fortsätter att styra matchen där Kroatien tilldelas en straff i 71:a minuten vilket inte bara innebar att Kroatien får en fantastiskt målchans utan även att ett nytt VM-rekords slogs, totalt har det delas ut fem straffar i dagens spelomgång. Straffen togs om hand av kapten och generalen Luca Modric som han säkert slog i vänstra hörnet.

Matchen slutade med en enkel 2-0 seger till Kroatien mot ett uddlöst Nigeria.