Fredagskollen 25maj

Med fredagskollen har du koll på läget och vet vad som hänt under veckan.

I fredagskollen listar vi vad som hänt under veckan i VM sammanhang så får du en bra och enkel koll på läget kring VM. Vi tar upp snackisar, skador och annat som stuckit ut.

Bruttotrupperna är klara men Japan’s är inte officiell

Alla har släppt sina trupper till FIFA per den 14:e maj men det var inte alla som gjorde dom officiella och det innebär att vi inte heller fick se dom. Fram till idag är det bara Japan som ännu inte exponerat sin preliminära trupp. Den definitiva gruppen ska vara inlämnad den 4:e juni. Skulle någon spelare skada sig efte detta datum har man ändå möjlighet att byta ut den spelaren fram till 24 timmar innan den första matchen spelas för respektive landslag. Hur det fungerar med trupper kan du läsa i vår nyhet på hemsidan.

Sveriges landslag

Janne Andersson står inför två träningsmatcher dels den 2:a juni mot Danmark på Friends Arena och ca 35000 biljetter har sålt samt mot Peru den 9 juni på Ullevi och där är också ca 35000 biljetter sålda. Inför uppladdningen till träningsmatcherna ser det bra ut, Martin Olsson är dock lite småkrasslig och Victor Nilsson Lindelöf ska gifta sig och John Guidetti ska vara med på det bröllopet så man vet detta och har planerat det sedan tidigare. Efter detta är över kommer det vara full fart med uppladdning och fokus på VM.

Strategin är enligt Janne Andersson ganska rakt på, en match i taget och förhoppningsvis vinna dom. Vi får helt enkelt hålla med om att det är en bra strategi som vi hoppas håller.

Hört och sett

Sydkorea har en skadetrend

Många skador har drabbat det Sydkoreanska laget och man har tvingats ta bort två av sina riktigt bra anfallare och dessutom spelare i försvarslinjen. Dom spelare som försvunnit är Kwon Chang-hoon, Lee Keun-Ho, Kim Min-Jae och Kim Jin-Soo. På grund av detta tvingas Shin Tae-yong nu stöka om i lagtruppen och det gör såklart att laget inte blir lika stabilt vilket är en stor fördel för Sverige som ska möta Sydkorea i sin första match. Allt om skadorna i Sydkoreas landslag hittar du i den här artikeln.

Många av dom spanska stjärnorna uteblir från VM truppen

Det är en hård resa om man ska komma med i VM truppen i spaniens landslag och många av dom stjärnor som idag var tänkta visade sig saknas i truppen när den presenterades häromdagen. Istället blev det ett skräll namn i form av Alvaro Odriozola som endast spelat några få landskamper tidigare som dök i listorna.

Bland dom som petats ur truppen återfinner vi Alvaro Morata, Cesc Fabregas, Pedro Rodriquez, Marcos Alonso, Sergi Roberto och Javi Martinez.

Tränaren Julen Lopetegui har ett spännande jobb med att få ihop truppen och vi kan gissa att han söker efter nya uppsättningar och inte vill fastna i gamla hjulspår, dock ska man veta att Spanien är en av förhandsfavoriterna i VM och det är då också enkelt att köra i diket om man inte håller sig i hjulspåren. Det blir spännande att se hur den definitiva gruppen kommer att se ut.

Argentinska målvakten missar VM på grund av skada och Icardi petas

Uppgifter har under veckan kommit att målvakten Sergio Romero har drabbats av en knäskada och kommer missa VM. Skadan inträffade under en träning i Buenos Aires. Ersättare för Sergio blir målvakten som spelar för Tigres i Mexiko med namn Nahuel Guzmán. Sergios fru Eliana hävdar dock att det är många som vill ha bort Sergio från laget och att själva skadan bara är en lögn och att han skulle kunna vara klar och återställd på tre veckor.

Mauro Icardi som är lagkapten i Inter ratades i uttagningen av Argentinas trupp. Det var inte bara han som åkte utan namn som Ramiro Funes Mori från Everton och Roma spelaren Diego Perotti försvann också.

Med Lionel Messi i anfalls truppen kanske det räcker ändå för att ha ett stabilt lag enligt tränaren Jorge Sampaolis. Sista ordet är inte sagt i den här uppsättningen ännu.

Saman Ghoddos åker till Iran för träningsläger

Saman som spelar för Östersunds FK fick frågan från Iran om att spela i landslaget och tackade ja. Därefter blev han även påtänkt för i de sista kvalmatcherna och hade möjligheten. Han hamnade lite i ett dilemma, men valet hade egentligen redan gjorts när han gjorde valet för Iran så egentligen var det helt enkelt, att välja mellan något som man redan valt. Hursomhelst – nu blir det iranskt spel för Saman.

Danmarks förste målvakt klar för spel

Kasper Schmeichel verkar nu vara klar för spel efter sin vristskada tidigare i år. Kasper har nu tränat med VM laget utan att känna av skadan och kommer vara med i tränings landskamperna och möter Sverige på Friends Arena den 2 juni.

Pidde P lanserade en hemlig VM låt

Som en utmanare till den officiella VM låten har nu Pidde P eller Petter Hedwall som han också heter lanserat en VM låt med vad vi tycker är bra fart och roliga inslag, läs hela inlägget om Sverige’s VM låt här.