Fredagskollen 18 maj

Med fredagskollen har du koll på läget och vet vad som hänt under veckan.

I fredagskollen listar vi vad som hänt under veckan i VM sammanhang så får du en bra och enkel koll på läget kring VM. Vi tar upp snackisar, skador och annat som stuckit ut.

Bruttotrupper släpptes under veckan

Den 14 Maj så var det dags för alla deltagande landslag att presentera sin bruttotrupp inför VM. De enda som inte valt att publicera sina trupper ännu är Belgien, Japan, Saudiarabien,Schweiz, Serbien och Spanien. Vi kommer att övervaka vad som händer och skriva uppdateringar allt eftersom som du kan läsa på vår nyhetssida eller under respektive lag.

Sveriges bruttotrupp

Janne Andersson som är sveriges förbundskapten kom direkt från att träna allsvenskan 2016. Han har nu presenterat en rätt så väntad preliminär trupp inför VM i Ryssland. Den enda stora saken som man kan säga är att han inte valt några spelare från just allsvenskan. Det är första VM-truppen någonsin som inte använder några allsvenska spelare.

Hört och sett

Argentinska landslaget

Det argentinska fotbollsförbundet hade en utbildning för ledare, spelare och andra deltagarna i VM i Ryssland 2018 där dom instruerade hur man skulle hantera och ragga på ryska kvinnor och vad dom tycker om. När misstaget uppdagades togs sidorna ur utbildningsboken bort men den lyckades ändå läcka ut genom en reporter på plats.

Michel Platini erkänner upplagd lottning i VM 1998

VM1998  och Frankrike och Brasilien i final. Två superlag som gjorde upp och det slutade med vinst för Frankrike med 3-0. Nu avslöjade Michel Platini att lottningen av lagen var uppgjord redan i början så att dessa lag inte kunde mötas tidigare i turneringen och slå ut varandra. Förr eller senare dyker det upp skandaler och information som denna och nu får vi bekräftat att lottningen alltså var uppgjord. Informationen släpptes i en radiointervju med France Bleu.

Fotbollsdomaren Fahad Al Mirdasi avstängd på livstid

Det saudiska fotbollsförbundet stängde av Fahad på livstid efter misstankar om matchfixning. Fahad hade förhoppningar om att få döma stormatcher i sommarens världsmästerskap men så kommer det alltså inte att bli. Fahad har varit FIFA domare sedan 2011.

Skador

Inga större skador för de olika landslagen har rapporterats under veckan som varit som påverkar utgången rent spelmässigt. Vad gäller den mest betalda foten dvs Neymar så går rehabiliteringen enligt plan och han beräknas vara helt återställd tills det är dags att ställa sig på planen för sitt Brasilien.

Den svenska VM låten släpptes

Bäst när det gäller – så heter Sveriges VM låt. Låten framförs av Gyllene Tider och Linnea Henriksson. Under veckan har vi haft en omröstning som ännu inte är avslutad gällande om låten är en flipp eller flopp och dom övervägande rösterna har hamnat på flopp sidan.