Allt om grupp G inför VM i Ryssland 2018

Grupp G - fotbolls-VM 2018

Frågan är om grupp G är en sån där redan färdig grupp som alla vet hur det går eller om det kan skrälla till i den här gruppen, det kikar vi på i den här genomgången.

Vi gör en genomgång av grupp G inför VM starten i Ryssland 2018.

Är gruppen redan klar när man läser dom två första lagen i grupp G här ovan? Åker Panama och Tunisien till VM helt i onödan? Vad tror ni? Kikar man på pappret ser det onekligen ut så. Både Belgien och England borde ha sina platser spikade i resultattabellen på plats ett och två men kommer det bli så?

Deltagande lag i grupp G

Belgien – England – Tunisien – Panama

Belgien har aldrig tagit en medalj i Fotbolls VM

Belgien kommer till VM med ett lag i världsklass och många spelare från Premier League. Många andra lag kan bara drömma om att ha en sådan laguppställning. Trots att dem varit med 12 gånger tidigare i VM har dem inte lyckats bärga några medaljer och årets VM blir det 13:e och frågan är om det är ett lyckotal eller ett olyckstal. Kanske är det just i år som det är dags för Belgien och gissa om dem är sugna på att äntligen bärga en medalj. Närmast har dom varit 1986 då dem tog sig till fjärde plats men Frankrike snuvade dem på bronset genom att vinna med 4-2. Frågan är hur bra Belgien egentligen är? Att dom kommer gå vidare från den här gruppen känns mer än självklart men det har hänt förut att redan uträknade lag har ställt till det för favoriterna – det gäller att ha psyket inställt på rätt sak även fast man är ett bra lag. Belgien förlorade mot Tunisien med 2-1 år 1992 och spelade oavgjort 1-1 år 2002. Du hittar all statistik på inbördes möten på matchsidan mellan Belgien och Tunisien.

Listan över bra spelare i Belgien är lång så vi är sugna på att helt enkelt hoppa över den. Dem som dock står ut lite extra är i så fall Eden Hazard från Chelsea och Kevin De Bruyne från Manchester City. I stort sett hela laget är toppspelare.

Vänskapsmatcherna innebar vinst mot Saudi Arabien med 4-0 och mållöst 0-0 mot Portugal samt 3-0 mot Egypten där Mohamed Salah inte deltog. Kvar är Costa Rica den 11:e juni och där borde man få en vinst.

Skademässigt är det Christian Benteke som inte syns på den definitiva trupputtagningen. Benteke skadade sig på träning i april men om det är vad som gjort att han inte kom med får vi lämna osagt. På Twitter uttrycker han att det är tråkigt att han missat uttagningen.

Allt vett säger att England kommer ta sig vidare från gruppspelet

Fotbollens hemland som man brukar säga och bästa ligan Premier League finns just i England. Resultatmässigt i VM har inte England gjort några stora prestationer på sista tiden. Dom har ett VM guld från 1966 då VM gick just i England och där dom besegrade Västtyskland med 4-2 i finalen men förutom det har inte VM gått på räls för England. Som bäst en fjärdeplats 1990, annars är det gruppspel, åttondelsfinaler och kvartsfinaler. Inte på något sätt dåligt men inte i toppen på något sätt vilket kan tyckas lite märkligt, man har ju toppspelare att tillgå. Detta år säger spåkulan i alla fall att dom ska ta sig vidare från gruppspelet. Nyckelspelare vi kan nämna är Raheem Sterling från Manchester City och såklart Harry Kane från Tottenham men det finns många fler i lagbygget som kommer leverera.

Skademässigt är Alex Oxlade-Chamberlain borta på grund av knäskada och mittfältaren Adam Lallana som hade en mindre knäskada kom inte heller med i truppen. Harry Kane hade en mindre skada i vristen men är med i truppen vilket är tur det, en av dom viktigaste spelarna för England.

Intressant är också att målvakten Joe Hart inte är med i truppen. Hart har deltagit i flera VM tidigare men nu är han ersatt av Jordan Pickford och det blir intressant att se om han kan fylla handskarna efter Hart.

Du är väl med i tävlingen där du tippar hur VM slutar? Då har du chansen att vinna en Wattaride elmotorcykel. Klicka på bilden så kommer du direkt till tävlingen.

Kan Tunisien ta sig förbi gruppspelet, något som aldrig hänt tidigare

Det är 12 år sedan Tunisien var med i VM senast och man har synts fyra gånger i VM sammanhang tidigare. Alla gånger har det blivit respass i gruppspelet. Känslan är väldigt stark att man får utfärda ett respass igen i gruppspelet för Tunisien. Kvalmässigt gjorde Tunisien en riktigt bra resa och förlorade inte en enda match. Vänskapsmatcherna har gått bra för Tunisien med vinst 1-0 mot Iran, vinst 1-0 mot Costa Rica, oavgjort 2-2 mot Portugal och oavgjort 2-2 mot Turkiet. Kvar är Spanien den 9:e juni som blir ett styrkebesked. Nu har man dock hamnat i en svår grupp men har ändå ett riktigt bra lag, frågan är hur långt det räcker och hur väl man kan mäta sig mot England som får anses vara den utmanare man måste klara av för att gå vidare.

Youssef Msakni har en korsbandsskada han fick i april mot Al Sailiya och kommer missa VM. Det är ett stort avbräck då han är Tunisiens största stjärna. Frågan är hur lagbygget nu formar sig och om nya möjligheter kommer fram och fyller platsen. I matchen mot Portugal och Turkiet var Msakni inte med och där lyckades man med 2-2 i båda matcherna, blir spännande att se vad matchen mot Spanien kan innebära.

Övriga intressanta spelare i Tunisien är Aymen Abdennour från Marseille samt Wahbi Khazri från Rennes. Dylan Bronn är också en helt ny spelare som debuterar i och med detta VM.

Panama gör sitt första VM och får stora utmaningar i sin grupp

Debutanten Panama ska ta sig an mer erfarna lag i sitt första VM någonsin. Panama har presterat bra i andra mästerskap som Concaf och Copa Centroamericana som man kan läsa om på lagsidan för Panama.

På nåt sätt vore det bättre för Panama att ha hamnat i en lättare grupp som debutant, för den här gruppen är svår och kommer bjuda på rejält motstånd och det är väldigt troligt att man inte tar sig vidare. Skulle Panama klara av England och Tunisien och ta sig vidare från gruppspelet kan vi nog säga att det skulle vara VM’s största skräll. Debutanterna Panama spelar ut England och Tunisien… I laget finns många veteraner och tränaren Hernán Darío Gómez har satsat på erfarenhet i lagbygget. I Panama haglar det inte av kända spelare men vi kan nämna Román Torres från Seattle Sounders och den erfarne målvakten Jaime Penedo från Dinamo Bukarest.

Bettingtips för grupp G, placering och laganalys

Blir det en spännande eller tråkig grupp det här? En grupp där allt är förutsägbart? Allt förnuft säger att Belgien och England kommer gå vidare. Belgien är ju grymt starka och att ta sig vidare från gruppen är en enkel match. För Englands del kommer man gå bet mot Belgien men mot Tunisien vinner man eller skapar möjligen oavgjort. Mot Panama vinner man också. Belgien vinner alla sina matcher.

Kan det bli en skräll i gruppen att Tunisien eller Panama tar sig vidare. Ja chansen finns men den är inte särskilt stor. Vi tror på Belgien plats 1, England plats 2, Tunisien plats 3 och Panama får plats 4.