Temperaturen på Tunisien

Tunisien fotbolls VM

Tunisien är tillbaka i VM efter 12 års frånvaro och klarade kvalet helt fantastiskt. Nu återstår frågan om man tar sig vidare från gruppspelet – och dessutom med den största stjärnan i laget skadad.

Tunisien har ett bra flyt och laget verkar vara på topp. I kvalet i omgång 3 slutade man på plats 1 med 14 poäng utan en enda förlust. Det var tätt ner till Kongo-Kinshasa som landade på 13 poäng men man höll undan i matcherna och gjorde en riktigt bra insats. Lagets stjärna Youssef Msakni är dock knäskadad och kommer missa turneringen.

Snackisen – räcker erfarenheten och motivationen

Tunisien gjorde ett riktigt bra kval och visade att man hade kraften att ta sig vidare när det verkligen gällde. Tunisien är ändå ett av de verkligt bästa lagen i Afrika. Men hur är det med erfarenheten och motivationen och har man siktet rätt inställt.

Tidigare VM har man inte lyckats ta sig ur gruppspelet och vi kan ju hoppas att det nu till detta VM är dags för en förändring på det området. Att klara ett kval är en sak men det är bara inträdesbiljetten och nu gäller det att ställa om siktet och hitta motivationen och ambitionen att ta sig vidare och man kan ställa sig frågan om man i laget har rätt erfarenhet att ta sig vidare. I laget finns bara lite mer än en handfull spelare som har bredden som behövs och som spelar för klubbar i Europa. Vi kan hoppas att som det riktigt bra laget Tunisien är att de spelarna överskuggar dom andra och sprider sin erfarenhet i spelet men säkert är det ett problemområde som får fullt fokus av tränaren Nabil Maaloul.

Frågetecknet – hur påverkar Youssef Msakni knäskada framgångarna

I april hände det som inte fick hända, att den stora stjärnan Youssef Msakni skadade sitt knä i en match mot Al Sailiya fick Youssef en korsbandsskada och kommer tidigast att kunna vara i spel i oktober. För Tunisien som nu gjorde ett fantastiskt bra kval och är tillbaka i VM karusellen efter 12 års bortvaro behöver och räknade såklart med sin största stjärna. Det här är ett hårt slag mot Tunisien och kan grusa planerna på att ta sig vidare från gruppspelet, något man heller inte lyckats med tidigare.

Stjärnorna – räcker dom till för vad som krävs

Kikar vi på laget finns det några platser som behöver fyllas och främst är det ju i anfallsdelen som vi kan tänka oss att man behöver komplettera nu utifrån skadan och bortvaron på Youssef.. Aymen Mathlouthi är den stabila målvakten som tar hand om det som slinker igenom försvaret.

Utmärkande spelare i Tunisien är på mittfältet Ferjani Sassi och Naim Sliti.

Försvararen Ali Maaloul är verkligen att räkna med och gör bra och snabba insatser.

På anfallsdelen ser vi  Wahbi Khazri som verkligen är flexibel och kan ta hand om det mesta och som kommner få jobba extra en hel del i detta VM.

Skadeläget – den viktigaste pusselbiten uteblir

Youssef Msakni’s skada påverkar Tunisien i allra högsta grad och han kommer inte vara spelbar till VM 2018.

Temperaturen – lite som en vingklippt fågel

Tunisien har verkligen möjligheter och det har man visat i kval och på träningsmatcherna då man vann mot både Iran med 1-0 och Costa Rica med 1-0. Frågan är nu hur vingklippta dom är med största stjärnan skadad och hur man hinner få ihop laget. Säkert finns det kvaliteter i laget men dom ska också kunna utnyttjas och få lite tid att växa in i sina roller. Den tiden finns inte för VM står för dörren. Risken är stor att Tunisien även detta år får sitt femte resultat med att inte lämna gruppspelet.