Temperaturen på Sydkorea

Sydkorea fotboll VM Ryssland

Kommer Sydkoreas stjärna Son Heung-Min kunna leverera en målparad och få med sig laget för att komma vidare från gruppspelet? Mycket beror på tränarens tid att hinna ordna lagbygget till VM startar.

Sydkorea har tagit sig till VM efter ett tveksamt kval där dom efter halva kvalet nästan inte skapade några poäng. Att dom ändå tog sig vidare är ett riktigt bananskal. Man var tvungen att vinna mot Uzbekistan för att vara säker men det blev mållöst och allt hängde på en tråd att Syrien inte skulle ta sina sista tre poäng. Det gick vägen men frågan är hur det nu blir med ett kraftigare motstånd i en tuff grupp.

Snackisen – kommer Shin Tae-yong hinna svetsa samman laget

Efter det tveksamma kvalet av Sydkorea blev det vapenskrammel hos landets fotbollsförbund och man beslutade sig för att göra sig av med tränaren Uli Stielike och ersätta honom med Shin Tae-yong som är en före detta mittfältare och säkert har en del erfarenhet med sig i bagaget. Frågan är dock hur just tränarkompetensen är och med ögonen på sig från förbundet som vill se resultat kan man tänka sig att Shin känner av pressen att få till laget och kunna leverera bra resultat.

I en av vänskapsmatcherna mot Nordirland som man förlorade med 2-1 den 24:e mars sa Shin bland annat att om man ska få poäng i fotboll måste man också ta vara på chanserna man får och konvertera dom så att bollen hamnar i mål. Man lyckades att ta sig förbi försvaret men kunde sen inte tillföra det sista som krävdes. Kanske är det också här fokut måste ligga och utmaningen är stor inför VM. Det känns som att Shin vet var problemet är och vad som krävs men är tiden tillräcklig för att svetsa samman laget?

Frågetecknet – spelarnas förberedelser

Sydkorea har en del spelare i Europa som är relativt säkert att dom ska vara med i landslagsuttagningen. En del av dom har inte heller särskilt mycket speltid i sina nuvarande klubbar varför det kan vara ett orosmoment när väl laget ska sättas samman – att inte ha spelare som är aktiva utan måste ta tid att förbereda sig och komma in i spelet innan lagbygget och detaljerna ska sättas samman.

Stjärnorna – kvalitativa spelare men blir dom samspelta

Tottenhams Son Heung-Min är också Sydkoreas stjärna och han är verkligen något att se upp för. Inte nog med att han presterar mål för sitt hemmalag, han har också blivit utsedd till Asiens bästa fotbollsspelare – i tre år. För övrigt också bästa asiatiske målskytt i Premier League’s historia. Här får Sveriges herrlandslag verkligen se upp i backlinjen när den här killen kommer farande.

Flera intressanta anfallare finns på listan som Kim Shin-wook, Hwang Hee-chan från Red Bull Salzburg och Lee Keun-ho från Gangwon FC och dom stöds upp av mittfältet från bland annat Ki Sung-yeung från Swansea med grym spelrutin, Lee Jae-sung från Jeonbuk Hyundai Motors och Koo Ja-cheol från FC Augsburg.

Målvaktsmässigt så är det Kim Seung-Gyu som gäller. I kvalspelet höll han nollan i dom två sista omgångarna och hade det inte varit för honom så hade VM inte inträffat. I VM var han reservmålvakt men fick spela i mötet med Belgien och gjorde en bra insats.

Skadeläget – inga skador finns rapporterade

Inga rapporter har inkommit men i kvalet skadades Son Heung-min då han landade på ett märkligt sätt och bröt armen och Ki Sung-yeung skadade knäet i matchen mot Qatar i juni 2017. Dessa skador är inte aktuella i dagsläget utan spelarna har till fullo återhämtat sig.

Temperaturen – Som en huggorm i gräset

Man ska verkligen respektera Sydkorea fast dom har en ganska låg ranking men rätt vad det är så smäller det till, och det är när man minst anar det. Kvalitativa spelare som har dokumenterade framgångar och är erkänt skickliga. Får tränaren ihop laget i ett bra samspel och man kan utnyttja spelarnas resurser då kan uppvaknandet för motståndarlaget bli snabbt och bryskt. Gruppspelet blir tufft för Sydkorea och Sverige är en av dom som man måste ta sig förbi och gruppspelet startar med just den matchen. Vinner man kan man ta sig vidare. Förlorar man är det troligen slut för Sydkorea redan i gruppspelet eftersom både Mexico och Tyskland kommer bli ännu svårare.