Temperaturen på Serbien

Serbien fotboll VM Ryssland

Det serbiska fotbollslandslaget har en diger uppgift i Ryssland, att ta sig förbi både Brasilien och Schweiz och formen på laget kommer visa sig redan i första måste-matchen mot Costa Rica.

För andra gången kommer Serbien till VM. De senaste tre åren har dom misslyckats med kvalet men detta år gick det vägen och dom toppade kvaltabellen men gav ändå sin tränare Slavoljub Muslin sparken. Istället kom en före detta mittback in som tränare, utan erfarenhet. Vi får se hur VM avlöper för Serbien.


Snackisen – fixar den före detta mittbacken att ta Serbien vidare

Mladen Krstajic hoppade in och tog över direkt efter förra tränaren Slavoljub Muslin frånfälle. Tanken var väl en någorlunda kort sejour men den riktiga tilltänkta tränaren Dragan Stojkovic har ett långtidskontrakt i kinesiska ligan. Möjligen kan det bli så att mittbacken istället blir permanent som tränare under en längre tid. Nu är det i alla fall så att det är denna situation som gäller och troligen över VM. Hur kommer det påverka lagets möjligheter?

Träningsmatcherna som genomförts kan vara en fingervisning, förlust mot Marocko med 2-1 och vinst mot Nigeria med 2-0. Båda lagen är sämre rankade än Serbien.

För tränaren gäller det att trimma laget direkt för det är en svår grupp och första matchen är mot Costa Rica och den måste vinnas. Kommer centerbacken ställa upp med fokus på defensivt spel eller offensivt i lagets första VM match?

Frågetecknet – blir det några som helst poäng från gruppspelet

Serbien har historiskt spelat riktigt bra mot storlag och förlorat mot andra betydligt sämre rankade, till exempel slog man tyskland i VM 2010 med 1-0 och hade en magisk chans att ta sig vidare men klarade inte av Ghana och Australien. Vänskapsmatcherna hade varit trevligt att se tydliga vinster mot lag som är sämre rankade men det blev mixad kompott där också. Tydligt är att i gruppspelet finns det inget utrymme att flexa med poängen, här är det fokus direkt och första utmaningen kommer med Costa Rica och sen blir det bara värre. Schweiz står som nästa och sist Brasilien. Matchen mot Costa Rica är en måste match, förlorar man den är det troligen adjö, om man nu inte får för sig att spela ut Brasilien, saker har hänt förut.

Stjärnorna – en del riktigt bra spelare men får tränaren ihop laget

Dusan Tadic, anfallaren från Southampton är såklart en av stjärnorna som är självskriven. I Southampton där han spelar idag jagar han på ledningen för att dom ska behålla nuvarande tränaren som han anser är väldigt viktig för laget, nu kommer han till Serbiens landslag och en tränare med väldigt lite erfarenhet vilket gör att hans insatser och kunskap kommer betyda mycket för laget.

Aleksandar Mitrovic från Fulham är en rejäl målgörare och har varit så från unga år. I VM kvalet blev han den ledande målskytten med hela sex mål. Verkligen en resurs att se upp för.

Vladimir Stojkovic får vakta målet och han har rejäl rutin om dom främsta i laget inte håller bollen hela tiden i anfalls området. Att ha en stark målvakt är viktigt då anfallarna och mittfältet kan vara lite mer säkra när spelet vänder och det blir fokus på defensiven.

Nemanja Matic är en central figur på mittfältet och självskriven i laget.

Sergej Milinkovic-Savic vore roligt om han får en bra chans här i laget och får visa vad han går för. Muslin hade honom inte särskilt i spel men vi är ganska övertygade att mittfältaren från Lazio kan uträtta en hel del.

Aleksandar Prijovic får vi inte heller glömma, frågan är hur formen är bara då han inte har så mycket speltid i Newcastle och kommer han vara i bra form när det väl är dags.

Skadeläget – inga rapporterade skador

I dagsläget finns inga kända skador i Serbiens landslag.

Temperaturen – som ett långkok på spisen

Nu känns det som att vi tycker det är kört för Serbien redan innan det börjat men det är det såklart inte. Vi menar bara att det nog inte kommer hända så mycket särskilt snabbt, det blir lite som en sjudande gryta på spisen. Vi tror att det blir svårt att ta sig vidare från gruppspelet eftersom det är svåra utmanare och vi tror också att det är ett känsligt läge där den nya tränaren ska hinna få ihop laget, och dessutom utan erfarenhet. Vi säger inte heller att det är fel, i många situationer har det visat sig att det är just då som det kommer fram nya talanger och man tänker på ett nytt sätt.

Vi tycker det vore väldigt intressant om Serbien gav dom andra i gruppen en rejäl resa som dom inte är beredda på och chansen finns. Dock är den inte så stor men den finns.

Vi önskar Serbien lycka till och hoppas att dom förbereder sig för den viktiga första matchen mot Costa Rica, annars kan det ta slut direkt, redan innan det ens har börjat.