Temperaturen på Senegal

Kommer stjärnskottet Sadio Manes knä att hålla för ett tufft VM?

Senegal eller Lions of Teranga som de kallas är redo för deras andra världsmästerskap någonsin. Första gången de kvalificerade var 2002 till Japan/Sydkorea och det var en riktigt succé debut de gjorde. I gruppspelet så lottades de till grupp A tillsammans med Frankrike, Uruguay och Danmark. Lejonen vann mot fransoserna med 1-0 och spelade 3-3 mot Uruguay och 1-1 mot danskarna. Det gjorde så att de säkrade en andra plats i gruppen. De tog sig vidare till slutspel där de mötte Sverige i åttondelsfinalen och vann på förlängning med 2-1. I kvartsfinalen var det Turkiet som skickade hem landslaget, även det på övertid med 1-0. Senegal är även det andra afrikanska landslaget i historien som tagit sig så långt som till kvartsfinal.

Snackisen – Kan Senegal göra det omöjliga i år igen

Snackisen här är solklar, kan Senegal briljera i år igen och vinna över stora namn som Frankrike och Uruguay? Det återstår att se men efter vi sett hur landslaget spelat under kvalet så skulle det inte förvåna oss om de kommer tvåa i deras grupp. Senegal lottades till grupp H tillsammans med Polen, Japan och Colombia och det enda hårda motståndet kommer att vara Polen.

Frågetecknet – Det svaga resultatet i träningsmatcherna

Yttermittfältare Sadio Mane är Senegals stora stjärnskott. Det finns frågetecken om hans knä kommer att palla med den stora pressen som ligger på honom.

Sadio som spelar för Liverpool till vardags har haft problem med sitt knä tidigare och under kvalet så har han haft en fysioterapeut från Liverpool med sig för att hålla honom tipp topp.

Stjärnorna – En fysiskt stark trupp

Förra gången Senegal var med i VM så dominerades truppen av spelare från Franska klubbar. I år verkar det som att majoriteten kommer vara ifrån Engelska klubbar och lite mer spritt över Europa.

Som vi nämnde tidigare så är Sadio Mane deras största hopp under VM om hans knä håller, han är en blixtsnabb målgörare och om han får chansen att ha bollen så blir det oftast mål. Han har spelat 45 landskamper och gjort 13 mål för lejonen.

Defensiva mittfältare Idrissa Gueye tillsammans med Cheikhou Kouyaté kommer att vara tryggheten i truppen med deras långa medverkan i laget.

Skadeläget – Inga rapporterade skador

I dagsläget finns det inga skador att rapportera om. Förutom Sadio Mane’s struliga knä, men det håller ännu.

Temperaturen – Hungriga Lejon

Efter en sån dunder debut som Senegal gjorde i sitt första VM så är de hungriga på att visa vad de går för ännu en gång. Senegal kommer att vara ett wild card som kan nå långt i turneringen.

Tränaren Aliou Cisse tog över för Alain Giresse 2015 och förväntas göra stordåd för landslaget. Aliou har även spelat som kapten för laget i deras första världsmästerskap så han vet vad som krävs för att lyckas och förväntningarna är höga. Senegal tar sig an Polen i första matchen den 16:e Juni klockan 17:00 CET. Mötet kommer att kasta in landslaget i hetluften direkt och det kommer bli en riktigt intressant match.

Vi ser dock att det är polackerna som går som vinnare efter matchen men att det blir en bra första match för Senegal.