Temperaturen på Saudiarabien

Saudiarabiens spelarutlåning är en stor satsning, kommer resultaten visa sig i VM.

Saudiarabien har inte spelat ett världsmästerskap på 12 år där VM i Ryssland är ett mästerskap som landslaget måste visa framfötterna på. Därför har Saudiarabien gjort en storsatsning där de har lånat ut nio landslagsspelare till Spanien. Kommer den utlåningen bära frukt eller kommer det göra att landslaget blir ännu sämre i och med att de inte kommer få någon speltid?

Snackisen – Utlåningen till Spanien

Utlåningen av nio landslagsspelare till Spanien i januari 2018 är fortfarande den största snackisen i fotbollsvärlden. Varför har La Liga och Segunda División klubbar valt att ta in nio spelare från Saudiarabien? Framförallt varför har La Liga och inte någon klubb valt att låna in spelarna, det är det som chockerar mest.

Den största frågan är vad La Liga får ut av detta, något får dem eftersom de gör det.

Spelarna som lånades ut är: Yahia Al-Shehri och Marwan Othmnan i Leganés, Fahad Al-Muwallad i Levante och Salem Al Dawsari i Villarreal. Jaber Issa gick till de gula ubåtarnas b-lag, Nooh Al Mousa till Valladolid, Abulmajeed Al Sulayhim till Rayo Vallecano, Ali Al Namer till Numancia och Abdullah Al-Hamdan hamnade i Sporting Gijón.

Frågetecknet – Hur bra är Saudiarabien egentligen

Det största frågetecknet när det kommer till Saudiarabien är hur bra dem är. Hur många har sett saudiarabisk fotboll de senaste åren eller någonsin gjort det? Tror det är en handfull människor i Sverige som faktiskt sett en ligamatch.

Stjärnorna – En lysande stjärna i den holländska ligan

Mukhtar Ali som föddes i Somalia som gick till Chelsea som 11 åring där han spelade ungdomsfotboll till förra året innan han gick till holländska Vitesse. Ali har representerat det engelska ungdomslandslaget och förra året bytte han till det Saudiarabiska landslaget. Trots sina 20 år är Ali den största stjärnan i landslaget där han fram till Januari 2018 var den enda spelaren som huserade i Europa.

Nu är det 10 spelare som huserar i de Europiska ligorna. Kommer Saudiarabiens utlåning till Spanien göra att det kommer växa fram ännu flera stjärnor i Sauidiarabien? Det är en fråga som vi kommer få svar på när VM startar den 14 juni 2018.

Skadeläget – Skadelistan gapar tomt

Saudiarabien har hittills klarat sig från skador på viktiga spelare i landslaget.

Temperaturen – Iskall temperaturen i ökennationen

Trots att Saudiarabien är ett land med extrema värmetoppar är temperaturen ganska iskall när man tittar på det Saudiarabiska fotbollslandslaget. De har inte spelat VM på 12 år och de lär bli mer än tufft för dem att gå vidare från gruppspelet.