Temperaturen på Polen

Det polska herrlandslaget har mycket att fundera på inför fotbollsvm i Ryssland.

Det polska landslaget kommer till fotbollsvm 2018 med ett landslag som gått från klarhet till klarhet där dem i VM-kvalet enbart förlorade en fotbollsmatch. Trots att de har gått från klarhet till klarhet har det uppstått en del frågetecken efter VM-kvalet där de i träningsmatcherna inte imponerat lika mycket. Är Polen ett landslag att räkna med eller hade dem bara ett förbaskat fint flyt under VM-kvalet? 

Snackisen – Robert Lewandowski målrekord

Robert Lewandowski är en anfallare i yppersta världsklass som under de senaste åren har öst in mål i den tyska ligan samt när han spelat med det polska landslaget. Under VM-kvalet stod  han för hela 15 mål på 9 fotbollsmatcher. Det är extremt imponerande och ett mycket svårslaget rekord.

Frågetecknet – Det svaga resultatet i träningsmatcherna

Polen har spelat fyra träningsmatcher sedan det stod klart att polska landslaget har tagit sig till VM. Den första matchen ställdes dem mot Uruguay i en match som slutade 0-0 där de samma månad även mötte Mexiko i en tillställning som slutade 1-0 till Mexiko. I mars 2018 mötte dem Nigeria där Nigeria vann med 1-0, ett par dagar senare samma månad var motståndet Sydkorea där de vann med knappa 3-2.

De har alltså spelat en oavgjord, förlorat två och vunnit en match. Det är inte ett resultat som folket eller landslaget är nöjda med. De har två träningsmatcher kvar att spela där de möter Chile och Litauen. Chile är en riktig värdemätare där vi kommer få se hur bra form Polen är i.

Stjärnorna – Robert Lewandowski

Lewandowski är utan tvekan den absolut största stjärnan i det Polska landslaget där han på 92 landslagsmatcher gjort 52 mål. Helt otroligt facit som få fotbollsspelare i världen kan mäta sig med. Förutom detta galna facit i landslaget har han ett otroligt facit när det kommer till klubblagsspel och också där har han på 125 matcher i den tyska ligan svarat för 106 mål.

Lewandowski kommer med största sannolikhet lämna Bayern efter fotbollsvm. Han behöver inte som så många andra fotbollsspelare ha ett enastående VM för att Real eller någon annan klubb med mycket pengar skall köpa honom. En sak som är säker är att vi kommer få se Lewandowski göra mål  i VM, frågan är om han vinner skytteligan? Chansen finns.

Skadeläget – Polackerna har varit förskonade från skador

Som många andra landslag är det många landslagsspelare som klarat sig från skador denna säsong. Då tänker vi först och främst på de spelarna som har betydande roller i sitt landslag. Polen har inga skador som påverkar landslaget.

Temperaturen – Stigande temperatur

Efter VM-kvalet skulle vi sagt att Polen var glödheta men sedan dess har det spelats fyra träningsmatcher som inte gett de önskade resultaten. Däremot vann dem den senaste träningsmatchen mot Sydkorea där de släppte in alldeles för mycket mål för att tränarstaben skulle känna sig nöjda. Dock är en vinst alltid en vinst och det stärker alltid lagkänslan och självförtroendet. Polen är på väg tillbaka där de var under VM-kvalet, hittar dem den formen samt att Lewandowski fortsätter att ösa in mål, då kan det troligen bli så att laget tar sig vidare från gruppspelet.