Temperaturen på Panama

Panama inför en nationaldag till ära för att fira sitt första VM någonsin

Det lilla landet Panama ligger i Centralamerika. Det har en befolkning på tre miljoner och har för första gången någonsin säkrat en plats till VM. Det var inte en spikrak väg till världsmästerskapet i fotboll utan Panama fick kämpa hårt. Med nöd och näppe tog de den sista platsen i kvalet när de besegrade Costa Rica med 2-1.

Snackisen – Panama med i sitt första VM

Den stora snackisen här är att nationen för första gången någonsin kvalat hela vägen till VM. När man hör Panama är det nog många som för tankar till skatteparadis och underbara stränder mer än fotboll. Landslaget har inga stora meriter i fotbollssammanhang förutom att de kom etta i Copa Centroamericana 2009.

Kommer landslaget att palla pressen som tillkommer när man deltar i ett världsmästerskap eller kommer de floppa totalt? Det återstår att se men vi önskar debuterna all lycka till.

Frågetecknet – Har truppen explosiviteten

Landslagets huvudtränare heter Hernán Darío Gómez och han har haft en annorlunda stil när han tagit landet till VM. Hela truppen bestod av spelare över 29 år förutom tre stycken. Fidel Escobar, Edgar Barcenas och Anibal Godoy.

Man kan se att Hernán prioriterar erfarenhet framför ett ungt och piggt lag. Den stora frågan är om veteran spelarna kommer att hänga med i det raska tempot som kommer att finnas, det är bara tiden som kan utvisa.

Stjärnorna – Inga stora namn

Eftersom Panama inte är en stor fotbollsnation så finns det heller inte många kända namn i truppen. Den som kan vara värd att nämna är mittbacken Román Torres som till vardags spelar i USA’s Seattle Sounders. Han är en veteran och har spelat över ett decennium i landslaget, han är även lagets kapten.

Skadeläget – Skadeslöst

I skrivande stund finns de inga skador att rapportera om i landslaget. En fulländad trupp kommer att vara på plats när Panama tar sig an Belgien den 18 Juni.

Temperaturen – En underdog med stor glöd

Det är ingen hemlighet att landslaget är oerfarna i världsmästerskap sammanhang. Kan viljan och glöden vara nog för att ta sig från sitt första gruppspel någonsin? Panama blev lottade till grupp G tillsammans med England, Tunisien och Belgien vilket inte var gynnsamt då gruppen kommer köra över lilla Panama. Vi kan säga så här, om landslaget tar sig ur gruppspelet kommer det vara en riktig skräll och vi tror inte dem fixar det.