Temperaturen på Nigeria

Nigeria herrlandslag fotboll

Nigeria står inför en tuff utmaning i VM – att ta sig igenom gruppspelet där dom är i grupp D tillsammans med Island, Argentina och Kroatien. Lag som är betydligt bättre rankade än dom.

Nigeria är ett spännande lag med många unga förmågor och några riktigt bra spelare. I kvalet sopade man banan med dom andra och visade verkligen kvalitet, man var till och med klar innan den sista omgången hade spelats. I vänskapsmatcherna har det inte gått lika bra och man befinner sig också i en riktigt tuff grupp där det kommer krävas mycket för att gå vidare.

Snackisen – vem kommer vara första målvakt under VM spelet

Gernot Rohr har en del att fundera på vad gäller målvaktens vara eller inte vara under VM spelet. Carl Ikeme som var ett ganska troligt val drabbades tyvärr av leukemi under 2017 och är borta från spel. Nu står tankarna kring Ikechukwu Ezenwa som deltog i kvalspelet och presterade bra. I det senaste uttalandet kring slutet av februari 2018 fick tränaren frågan om den nigerianska målvakten Vincent Enyeama som spelar för franska klubben Lille var aktuell men tydligen inte. Vincent lämnade Nigeria tidigare efter en dispyt. Fansen verkar dock ha en annan åsikt än Gernot och i en undersökning som nyligen publicerades ville ca 55% ha just Vincent som målvakt i det Nigerianska laget. I skrivande stund har Gernot inte tagit något beslut som vi tagit del av och säkert är det något som gör honom sömnlös vissa nätter. Att ha en bra och stabil målvakt är såklart extremt viktigt. Om man nu väljer Vincent ändå, finns tiden att sammansvetsa laget?

Frågetecknet – kan Nigeria ta sig längre än något annat afrikanskt lag gjort tidigare

Nigeria har tidigare som bäst presterat åttondelsfinal och kikar vi på övriga afrikanska lag som varit med i VM har ingen tagit sig längre än till kvartsfinal. De länder som lyckats med det är Kamerun 1990, Ghana 2010 och Senegal 2002.

Man har tidigare förutspått att Nigeria som har den största befolkningen på ca 190 miljoner skulle vara det land som kunder selektera ut spelare och skörda större framgångar än tidigare men har nuvarande lagbygge en chans att uppnå detta? Mja, laget kanske kan leverera en hel del och det blir spännande att se Nigeria på planen. Mycket ska till om det blir några rekordresultat detta VM då Nigeria har hamnat i en riktigt tuff grupp med Island, Argentina och Kroatien – det finns en överhängande risk att man inte kommer ta sig vidare från gruppspelet.

Stjärnorna – hur bra kan spelarna prestera

Victor Moses från Chelsea är en vass mittfältare fast som har många positioner och är extremt flexibel och utgör definitivt ett hot mot  mötande lag och tillsammans med John Obi Mikel som tidigare spelat i Chelsea men nu i kinesiska ligan är dom ett väldigt bra radarpar. Anfallare som Alex Iwobi och Ahmed Musa kommer ta vara på varje tillfälle som ges och dessa fyra säkerställer att man ta vara på alla möjligheter som kommer dyka upp då.

Defensivt då? Abdullahi Shehu, William Troost-Ekong,  Leon Balogun och Uwa Elderson Echiéjilé står för försvaret. Här gäller det att hålla ihop försvarslinjen och det är nog troligt att det kommer ramla genom bollar i spelet eftersom försvarslinjen är lite av en svag punkt.

Skadeläget – det finns inga skador rapporterade

Tilltänkta spelare i Nigeria har inte några skador rapporterade I dagsläget

Temperaturen – den Nigerianska hettan kommer troligen att utebli

Även om Nigeria jobbat på spelet och har kvalitativa spelare i laget blir det tufft att få till något riktigt bra. Vi tror inte laget är så vasst att det är skrällvarning men såklart vore det intressant – det händer alltid intressanta saker i gruppspelet.

Nigeria kommer inte vara tillräckligt heta i detta VM för att prestera bra resultat och det afrikanska folket kommer att få vänta till ett annat VM för att ta sig vidare mot en eventuell medaljplacering. Hettan i Nigeria har man alltså inte fått med sig till VM spelet.

Nigeria herrlandslag fotboll