Temperaturen på Marocko

Marocko herrlandslag fotboll VM i Ryssland 2018

Det är 20 år sedan Marocko var i VM sammanhang. Nu kommer man göra allt för att ta sig vidare från gruppspelet.

Det var 20 år sedan Marocko stod med fötterna på en gräsplan i ett fotbolls VM och nu är det alltså dags till VM i Ryssland 2018. Laget är rankat som nummer 42 på FIFA’s världsranking. Genom kvalet tog man sig med stor bravur och förlorade inte en enda match trots tufft motstånd. Kan Marocko skrälla i VM och ta sig förbi gruppspelets två riktigt tuffa motståndare?

Snackisen – Kommer Marocko orsaka en VM skräll

Det Marockanska laget gjorde ett riktigt bra kval där man inte förlorade någon match. Allt avgjordes på slutet mot Elfenbenskusten. Oavgjort eller vinst var det som gällde och Marocko klarade hela 2-0 och fick VM biljetten.

Marocko kan vara en riktigt vass motståndare och grupp B är en riktig nagelbitare, inte bara att det kommer bli väldigt bra matcher men mycket kan också hända här. Marocko har en rejäl skrällchans att ta sig vidare och då såklart på Spanien eller Portugals bekostnad. Mot Portugal har man vunnit tidigare, året var 1986 och resultatet blev 3-1. Värt att betänka är att när det är dags för spel mot någon av dessa vassa motståndare har redan Spanien och Portugal mötts och vi har ett resultat från den matchen. Vem det än är som vinner så kommer dom till matchen i ett måste läge. Oavsett när det är dags för Portugal har man säkert matchen från 1986 i bakhuvudet. Första matchen för Marocko är den 20 juni just mot Portugal. Här hittar du all information om Marockanska landslaget och deras spelschema.

Frågetecknet – Räcker Marockos spelkvalitet i VM

Att vilja mycket är en bra beståndsdel i lagbygget men det behövs mycket mer för att ta sig vidare i ett tufft kvalspel. Landslaget har genomfört två träningslandskamper. Den 23 mars spelade man mot Serbien i Turin och vann med 2-1. Laguppställningen var samma som i matchen mot Elfenbenskusten. Den andra matchen var mot Uzbekistan och spelades i Casablanca och även den slutade med vinst, 2-0 trots att förbundskapten Hervé Renard stuvade om hårt i laget. Helt klart är att det finns spelkvaliteter i det Marockanska laget och det mesta handlar nog mycket om att få laget att fungera bra ihop och vara samspelade. I ett VM finns inte utrymme för några misstag om man ska ta sig vidare. Mycket hänger på att Renard ordnar lagbygget på rätt sätt och får alla att fungera på bästa sätt. Då får vi se spelkvalitet och kanske även en skräll.

Stjärnorna – några riktigt bra spelare som sticker ut

Stabilt spel måste förväntas från Munir Mohamedi som vaktar målet och som spelat i spanska ligan genom Numancia. Bra rutin och har spelat länge. Hakim Ziyech från Ajax är en framstående mittfältare och ett givet kort för Hervé i laggbygget. Här är en tekniskt kunnig spelare som absolut kommer hålla sig framme på många chanser. Khalid Boutaib från turkiska klubben Yeni Malatyaspor kan vara den som mutar in anfallspositionen i det Marockanska landslaget. Han har presterat riktigt bra på senare tiden, dels i kvalspelet men också i träningsmatcherna. Achraf Hakimi är en stabil försvarare från Real Madrid på endast 19 år som nu som förstärker laget. Han är född i Spanien och kommer nu få spela mot sitt forna land. Värt att nämna är också mittfältaren Sofiane Boufal från Southampton som har riktigt bra spelkvalitet och snabba fötter. Ska Marocko ta sig vidare gäller att alla spelare presterar bättre än bäst och verkligen sträcker upp sig, då kan det gå.

Skadeläget – inga skador i dagsläget

I dagsläget finns inga skador och ska Marocko ta sig vidare i gruppspelet får man inte heller skaffa sig några nu innan VM.

Temperaturen – Heta med bra möjligheter men räcker det

Laget är hett och man vill nu efter 20 år visa vad man går för. Startupen är också bra, giganterna Spanien och Portugal möts först. träningsmatcherna har gått bra men det är inte samma klass på en träningsmatch som när det verkligen gäller i VM. Det defensiva spelet är också viktigt och Marocko är medvetna om hur viktig defensiven är och dom är dessutom ganska bra på den. Kvalitativa spelare finns i Marockanska landslaget och håller lagbygget och samspelet en hög klass kan det gå vägen för Marocko. Här har vi en som kan hålla i en skräll biljett i VM och dessutom få det Marockanska folket att få fotbollsfeber över en natt.