Temperaturen på Kroatien

Kroatiens herrlandslag i fotboll

Kroatien har lyckats med en bronsmedalj i VM 1998 men annars har det blivit respass redan i gruppspelet. Till VM i Ryssland 2018 har man siktet inställt på att komma vidare till utslagsspelet.

Ett tveksamt kval som ledde till play-off, en sparkad tränare och flera spelare i laget som öppet gick ut och kritiserade laget i media, däribland stjärnan Luka Modric. Svaga resultat i kvalet var det som fällde bilan mot tränaren Ante Cacic som ersattes omedelbart av Zlatko Dalic.

Snackisen – Får Zlatko Dalic ordning på det Kroatiska laget

Det var direkt in i hetluften för Zlatko när han kom från Al Ain FC i Abu Dhabi och hade någon sagt till honom att han skulle vara med i VM i Ryssland 2018 hade han säkert bara avfärdat det. Kroatiens kval gick inte på räls och man levererade svaga resultat som det mot Finland som slutade 1-1. Zlatko fick frågan och kom in direkt. Ordnade upp kvalet och nu är frågan hur man kan förbereda sig för VM som verkligen står för dörren. Receptet i kvalet var kommunikation, motivation och uppföljningsmöten och såklart lite taktiska ändringar. Nu efter kvalet berömmer spelarna honom för insatsen.

Närmaste tiden kommer man från tränarhåll fokusera på att välja ut spelare och hitta dom som presterar bäst.

Utmaningen nu för det Kroatiska laget är att analysera hur man ska ta sig förbi dom första utmaningarna som kommer i gruppspelet. Island har man mött i kvalet och även förlorat mot. Argentina är en stark motståndare och Nigeria är en farlig uppstickare och dessutom det första laget som Kroatien möter. Den matchen kan bli ganska avgörande för hur resten av spelet går och också om Zlatko har fått ordning på lagbygget.

Frågetecknet – Har laget alla kvaliteter offensivt och defensivt

Mycket fokus har vi förstått ligger på laget och att skapa ett team som vill framåt och skapa möjligheter tillsammans. Det har man lagt mycket tid på nu senaste tiden. Frågan nu är om dom spelare som finns i laget har det som krävs och det kvalitativa spel som önskas för att ta sig vidare.Bragden i VM 1998 gav en 3:e plats och övriga tillfällen har man åkt ur i gruppspelet. Har dom rödvita spelarna det som krävs för ett riktigt bra offensivt men också defensivt spel. Ja vi får se hur mycket samspel man får ihop innan VM startar. Vänskapsmatcherna är 1-1 just nu och återstår ett möte mot Senegal den 8:e juni.

Stjärnorna – Är dom kroatiska spelarna av rätt virke

Lagkaptenen Luka Modric spelar vanligtvis i Real Madrid och kommer nu till Kroatien för att stötta dom i landslaget. En mycket teknisk spelare som har gjort en fantastisk karriär och fått många utmärkelser och även blivit Kroatiens bästa spelare ett antal år.

Mario Mandzukic är en målgörare som aldrig ger upp. Kvalmässigt höll sig Mario framme och stod för hela 5 mål. Hans energi gör avtryck på planen då han aldrig tycks ge upp att springa.

Mittfältaren Ivan Rakitic har varit med ett antal år som en viktig stomme i Kroatiens spel. Han har ett tätt spel med Kroatiens anfallstrupp och står för många viktiga delar i spelet.

Ivan Perisic kompletterar Rakitic på ett starkt sätt och bildar den starka gruppen som verkligen kan leverera. Ivan spelar idag i Inter.

Nikola Kalinic är en vass anfallare som blir spjutspetsen i laget och han kommer ta väl hand om det som kommer i hans väg.

Skadeläget – inga skador i dagsläget

I dagsläget finns inga skador

Temperaturen – En sjudande gryta som kanske kan stormkoka

Ju mer man läser om Kroatien desto mer känner man att det kan bli väldigt spännande möten på planen. Det finns kvaliteter i laget som kan leverera och frågan är nu om tiden räcker för Zlatko att gjuta samman alla delar och kvaliteter till ett homogent lag som ska bli den där lagmaskinen man är ute efter. Stålbadet har man redan tagit sig igenom men nu gäller det att forma ämnet så det blir det som är tänkt. Frågan är om tiden faller Zlatko i fatet just kring detta.