Temperaturen på Iran

Iran herrlandslag fotboll world cup 2018

Glädjescener när Iran blev klara för VM i Ryssland 2018

Asiens bästa rankade lag – Iran. Nu kommer dom till VM med sitt starkaste lag någonsin. Har den gamla Real Madrid-tränaren och portugisen Carlos Queiroz fått ordning på styrkorna och skapat det nya moderna laget han jobbat på länge. I grupp B kommer vi få svaret.

Snackisen – Har Carlos Queiroz fått ordning på spelet

Det snackas mycket om hur bra Iran är nu som lag och de nya tankarna som har jobbats fram av Carlos. En tränare med ett gediget förflutet och som också tar obekväma beslut eller bänkar populära spelare som har dokumenterade resultat. Såklart är stilen något som sticker ut men också något som bygger och det är arbetet som har pågått ett tag. Lagandan är något som man har byggt mycket på och nu har Iran kommit till VM två år i rad. Frågan är hur långt det räcker och hur välslipat laget är. På FIFA´s lista av världsranking är man på plats 33. Frågan är om man tar sig vidare från gruppspelet.

Frågetecknet – Kan Iran lyfta spelet och ta sig vidare från gruppspelet

Mycket utveckling har skett i lagbygget och spelare har utvecklats i olika klubbar i Europa. Nu kommer dom åter för att spela i landslaget och ta Iran vidare i VM karusellen. Detta VM blir det femte i ordningen och aldrig har man tagit sig vidare från gruppspelet. Nu höjs röster i landet att det är dags för avancemang. Det kommer bli spännande att se hur utvecklingen av spelarna har skapat möjligheter för just det, att ta sig ett steg längre.

Grupp B har två starka favoriter med Spanien och Portugal och mycket avgörs i första matchen i den här gruppen. Den som vinner av dom är också troligt att den går vidare. Då finns det en plats kvar och för att komma vidare måste man sikta in sig på att klara av Marocko. Båda dessa matcher spelas samma dag. Målet här blir alltså vinna över Marocko. För att ta sig vidare i gruppspelet krävs ett väldigt bra spel av Iran. Träningsmatcherna har visat på vinst mot Algeriet och förlust mot Tunisien. Till VM måste man vara redo och ställa sina bästa spelare på planen för att göra femte gången gillt och ta sig vidare till åttondelsfinalen.

Stjärnorna – vilka tar laget vidare från gruppspelet

Såklart Saman Ghoddos i Östersund som nog är välkänd för dom flesta där han som anfallare hållit sig framme i Europa League spelet och gjort åtta mål i Allsvenskan nu i senaste säsongen. Vi räknar med att han är en givet kort i första matchen. Ehsan HajSafi är den stabila mittfältaren som drar ihop spelet mellan anfall och defensiv och han står för många kvalitativa passningar mot ytterkanterna. En självklar spelpjäs som måste vara med.

Sardar Azmoun är anfallaren med riktig målkänsla och väldigt snabb. Idag spelar han i den ryska klubben Rubin Kazan och på den arenan kommer en av Irans matcher att spelas den 20 juni mot Spanien. En riktigt striker och en pilspets behövs och vi tror Mehdi Taremi kan vara den som gör det lilla extra och kan leverera när det krävs. Detta är någon som dom andra lagen i Grupp B bör se upp med.

Skadeläget – inga skador finns rapporterade

Inga rapporter har inkommit om några skador eller spelare som uteblir.

Temperaturen – Som en ljummen kanelbulle från micron

Smakar lite nybakat och gott men tar slut fort. Räcker insatsen verkligen och är lagets pjäser på plats. Det känns inte så. I träningslandskamperna har man en vinst och en förlust. Tunisien är ett bra lag så det borde ge en vink om formen. Iran hade fullt lag och även Saman Ghoddos från Östersund var på plats. Det räckte inte och det blev förlust. Nu måste man analysera varför och hur man ska stuva om. I VM blir det inte enklare och man måste vara på topp. Queiroz får ta sig en funderare och lista ut hur man hittar den optimala lagbyggnationen. Det finns en stor risk att Iran åker ur i gruppspelet även i detta VM.