Temperaturen på Danmark

Danmark herrlandslag fotboll

Danmark utklassade Irland med 5-1 i play-offen i kvalet inför VM. Stor matchhjälte var Christian Eriksen som gjorde hat-trick.

Danmark är på gång, det visade man inte minst i kvalspelet där man nätade hela 20 mål vilket tog dom till en andra plats i kvalspelstabellen och gjorde att dom kom till play-off mot Irland. Åge Hareide’s tränarjobb har gett resultat i laget och han har en stor erfarenhet med sig som kommer till nytta.

Snackisen – Kommer Eriksen kunna leverera i VM

Christian Eriksen verkar vara i toppform. Vi hoppas såklart han är det även under VM spelet men inget tyder på något annat om han nu får vara skadefri. Under kvalet levererade han hela 11 av 20 mål. Inte nog med det, i play-off matchen mot Irland gjorde han hattrick och matchen slutade 5-1. Ja han kommer kunna leverera.

Frågetecknet – Har tränaren Åge Hareide gjort ett grundligt jobb som räcker hela vägen

Det är ingen duvunge som har ansvar för tränarjobbet i Danmark. Vi pratar om Åge som har en lång erfarenhet och tog Malmö FF år 2014 till en ligaseger och SM guld. han lyckades även att ta Malmö FF hela vägen till gruppspel i Champions League, något som inte hänt sedan år 2000. Han lyckades även med samma bedrift året efter. Han har också varit förbundskapten för det norska herrlandslaget under fyra år och nu sedan början av 2016 är han huvudtränare för det danska landslaget.

Laget har sakta men säkert tagit emot och praktiserat Åge’s ideer och gått från klarhet till klarhet vilket inte minst syns i resultatet när det verkligen gäller, i play-off spelet borta levererade man 5-1 och nu är man i VM och ska dra nytta av allt man lärt sig. Vi tror Åge har saker på plats i laget och han har gjort sitt jobb. Frågan är hur starka dom ganska bollskickliga danskarna är och vad dom kan stå emot när tunga motståndare kommer in på planen. Åge sa innan lottningen att bara man slipper Spanien i gruppen så känns det positivt, han hade inga problem med vare sig Ryssland eller England. Nu fick han Frankrike, Peru och Australien. Vi får väl anta att önskningen gick i uppfyllelse och Danmark har en bra chans att ta sig vidare i den här gruppen. Peru är nog det största hindret och som kommer bita sig fast i position 2 i gruppspelstabellen.

Stjärnorna – tydliga profiler kommer ta laget vidare

Mittfältaren Christian Eriksen har gått från klarhet till klarhet och verkligen växt i sin roll i Tottenham Hotspur. Nu kommer han Danmark till nytta dels med att verkligen leverera mål men också att guida laget till nästa steg. Hans sätt att spela smittar av sig och tar andra spelare vidare. Precis så har det gått till när han fått guidning av Maurucio Pochettino i hemmaklubben. Eriksens är en inspirationskälla som många andra spelare kommer ha nytt av.

Kasper Schmeichel från Leicester City är en stabil målvakt och vi får väl säga att han är i andra ledet eftersom hans far, Peter Schmeichel var Manchester Uniteds före detta stormålvakt.

William Kvist är en stabil mittfältare som kommer hjälpa laget framåt. Idag spelar han i FC Köpenhamn och även då i landslaget.

Skadeläget – inga skador finns rapporterade

Inga rapporter har inkommit om några skador eller spelare som uteblir.

Temperaturen – Känns som högsommar i Danmark

Danmark är heta och dom har inte gjort ett kanonkval för att direkt lämna gruppspelet. Vi tror absolut Danmark kommer kämpa på rätt sätt och på ett smart sätt. Om Åge sätter upp lagstrukturen rätt och spelarna kan leverera då blir det Danmark som tydligt går vidare från gruppspelet. I den här resan finns ingen plats för misstag men man har tidigare visat att man inte heller fokuserar på det. Danmark är så kvalificerade i sitt spel och vi är inte oroliga för det defensiva spelet eller att några överraskningar ska förstöra möjligheterna.

Sverige möter Danmark i en vänskapsmatch före VM den 2 juni på Friends Arena. Vid det tillfället kommer det visa sig hur Danmarks lagbygge ser ut och hur farliga dom kommer vara i VM och det kommer bli en bra formkoll på laget.