Temperaturen på Colombia

Kommer Colombia att hitta sin kämparglöd och ta sig hela vägen till slutspel i år igen, eller kommer de åka ur gruppspelet som alla VM deltaganden innan

Colombias landslag även kallad Los Cafeteros har en lång fotbollshistoria och de spelade sin första landskamp redan 1938. Matchen spelades i Panama City mot Mexiko och slutade 3-1 till Mexiko. Det var då – och nu har de kvalificerat sig till fotbolls vm i Ryssland. Colombianerna har kvalat in sig till VM hela fem gånger tidigare men aldrig kommit förbi gruppspelet. Förutom 2014 när de tog sig till kvartsfinal. Landslaget knep den sista platsen till mästerskapet med bara 1 poäng mer än Peru så det var inte ett solklart deltagande. De spelade sista matchen mot just Peru och matchen slutade 1-1 vilket gjorde att de behöll sin ledning och tog sig vidare till fotbolls VM i Ryssland.

Snackisen – Succé tränaren José Pékerman

Argentinaren José Pékerman som var en medioker fotbollsspelare slutade sin professionella karriär 1977 blotta 28 år, på grund av en seriös knäskada. Efter det så började han träna ungdomslag och tog sig vidare till att träna Argentinas U20 lag. Det gjorde han i 10 år för att sedan ta över seniorlaget med stor framgång.

José har sedan 2012 tränat det Colombianska landslaget och tagit dem till sitt första kvalspel någonsin 2014. Kan han motivera landslaget till ännu ett slutspel i Ryssland eller kommer de inte ta sig förbi gruppspelet. Det återstår att se.

Frågetecknet – Har Colombia det som krävs

Under hela kvalet till VM så kändes colombianerna omotiverade och att de tappat glöden. Det var mycket besvikelse och det kändes som landslaget kunde ha presterat bättre.

Ända sedan deras förlust i kvartsfinalen 2014 så verkar det som den colombianska glöden har försvunnit. Det är många som frågar sig om Colombia kan hitta tillbaka och prestera fram en till kvartsfinal.

Stjärnorna – Kan de prestera

Offensiva mittfältaren James Rodriguez var Colombias stora stjärnskott under mästerskapen 2014. Han kommer även att infinna sig i Ryssland och spelar till vardags i det tyska laget Bayern München. Han har haft en lite stökig säsong i Bayern men var landslagets bästa målgörare under kvalet. Så han kommer absolut att vara en av truppens viktigaste spelare.

Den defensiva mittfältaren Carlos Sánchez Moreno kommer tillsammans med James att vara hjärtat av planen, tillsammans så kommer de att upprätthålla ett stabilt bollinnehav.

Skadeläget – Inga rapporterade skador

Det är ett skadefritt Colombia som reser till Ryssland i dagsläget. Inga rapporterade skador.

Temperaturen – Ett kallt kaffe

Det är ett svalt Colombia som kommer till VM. De lottades till en rätt fördelaktig grupp tillsammans med Japan, Polen och Senegal. Då vi känner att glöden inte riktigt finns där så kan det mycket väl vara så att de inte tar sig vidare ur gruppspelet även fast de borde. Om deras tränare José lyckas tända elden igen och colombianerna spelar som de borde så ser vi att det är Polen och Colombia som tar sig vidare ur första gruppspelet.