Temperaturen på Australien

Australiens fotbollslandslag

Det Australiensiska fotbollslandslaget gör sig redo för VM i Ryssland.

Det australiensiska fotbollslandslaget är inte ett landslag som ingjuter respekt hos motståndarlaget. Detta är kanske inte jätteförvånande med tanke på att de enbart har vunnit två matcher i de tre senaste mästerskapen dem har varit med i. Däremot skulle det vara dumdristigt som motståndare att räkna bort dem helt eftersom de skulle kunna ta poäng från vilket landslag som helst om allt gick deras väg den dagen. 

Snackisen – Vem blir den nya huvudtränaren

Nu har det visserligen varit klart i snart över tre månader vem som skall ta över landslaget. Däremot snackades det en hel del om vem som skulle ta över laget innan VM. Ett namn som det snackades extra mycket om är ingen mindre än Sven-Göran Eriksson. Det ryktet avfärdades dock väldigt snabbt av det australiensiska fotbollsförbundet.

Istället vart det Bert van Marwijk som tog Saudiarabien till VM men valde att lämna landslaget veckan efter att avancemanget var klart. Van Marwijk är väldigt duktigt på att få ut det bästa av landslag som har mindre resurser. Ska han lyckas ta laget från gruppspelet? Troligen inte, men däremot kanske de kan göra ett av sina bättre världsmästerskap.

Frågetecknet – Kommer de gå poänglösa ur VM

Det kanske är ett av dem mest tråkiga frågetecknen i hela VM-temperatur serien. Men det är ändå en fråga som måste tas upp. Australien har hamnat i en tuff grupp där de skall möta både Frankrike, Peru och Danmark. Det är landslag som har höga högsta nivåer och dem har även relativt höga lägsta nivåer. Alla dessa landslag är betydligt bättre än Australien.

På förhand känns det som att Australien inte kommer lyckas ta ett enda poäng i gruppspelet. Däremot har större under hänt i ett VM i historien.

Stjärnorna – Tim Cahill landets bästa fotbollsspelare genom tiderna

Tim Cahill tillhör en skara landslagsspelare som gjort mål i tre raka världsmästerskap där han har chansen att bli en av tre att göra mål i fyra raka mästerskap. En rolig VM-fakta är att han har gjort 45% av alla Australiens landslagsmål. Cahill har kommit till åren, när han kommer till VM så är han 38 år, skall han orka göra ett mål till? Ska han fortsätta stå för de flesta landslagsmålen som görs? Troligen gör han ett mål under VM trots den dåliga målform som han befinner sig i.

Skadeläget – Inga betydliga skador så långt ögat kan nå

I skrivande stund har Australien inga allvarliga skador där det enbart är ett fåtal matcher kvar tills VM startar. Förbundskapten Van Marwijk får hålla tummarna att skadeläget blir oförändrat.

Temperaturen – Kalla vindar från Sibirien

Australien är ett land som man förknippar med bra väder och värme. Tyvärr avspeglar inte landets väder fotbollslandslaget. Vi har varit inne på de tidigare i texten, troligen kommer landslaget lämna VM i Ryssland med noll poäng vilket kanske är vad som förväntas av dem. Det kan tyckas tråkigt att komma till ett VM där man ska försöka släppa in så lite mål som möjligt. Självklart är detta inte ett uttalat mål som de har, utan det är väl mer experternas åsikter.