Sverige testar inte VAR inför fotbollsvm

Huvuddomaren frågar videodomaren om hjälp att döma en tvivelaktig matchsituation.

VAR är ett videodomarsystem som används för att skapa bättre förutsättningar för utövarna. Domaren får hjälp från en videodomare under matchens gång vilket medför att situationer som domaren kan ha missat kan bli dömda i efterhand. Om domaren behöver hjälp för att bedöma en situation kan han fråga videodomaren eller se reprisen själv för att avgöra vilket domslut som delas ut.

VAR revolutionerar världsfotbollen

Det har länge varit tal om att införa videogranskningar i fotbollen. Dels för att det genom historien har uppkommit en drös med tvivelaktiga domslut som inte har kunnat granskats direkt på plats. Många menar att det är en del av charmen av fotbollen medan många andra tycker att detta är något som borde ha införts för en herrans massa år sedan.

VAR (Video assistant referees) testades redan i den tyska ligan och den italienska ligan med stor framgång. Systemet kommer införas i flera ligor inom snar framtid. Första gången i historien kommer även videogranskningen införas i VM.

Det innebär att det kommer finnas en till domare på plats som kommunicerar med domaren under matchen. Märker videodomaren att domaren har missat någon situation då rycker videodomaren in för att assistera. Däremot har alltid domaren på planen det sista ordet.

Under VM kommer vi alltså slippa situationer där vi alla som tittar på matchen har sett att det är mål på reprisen.

Sverige kommer inte prova VAR i sina träningsmatcher inför VM

Landslagsledningen och fotbollsförbundet har diskuterat fram och tillbaka om de skall använda sig av VAR i träningsmatcherna inför det stundande världsmästerskapet. Beslutet togs efter mycket om och men att inte prova på det. Anledningen till detta är att förbundskapten Janne Andersson inte ser någon anledning till att spelarna ska behöva öva på att situationer ska granskas. Däremot förbereder dem det svenska landslaget genom att informera dem vad som gäller när VAR används.

Janne Andersson har en poäng i det han säger. Däremot vet man inte på förhand hur mycket avbrott det kan bli i en match och ett sådant scenario är inte landslaget förberedda på. Däremot kan avbrott-situationen se olika ut för match till match och därför kan det vara svårt att förbereda sig i vilket fall som helst!