Spelarnas tröjnummer och vetenskapen bakom dem

Ivan Zamorano i Inter gjorde en tweak på sitt nummer när han blev av med sitt favoritnummer som var 9. Ett plustecken ordnade till allt.

Det kan ibland vara en hel vetenskap för förbundskaptener att sätta tröjnummer för en hel landslagstrupp. Det är många saker att förhålla sig till. Stjärnspelare som kräver vissa nummer och en del taktiska fördelar. Genom att sätta ett högre, mindre vanligt nummer på en spelare så förväntas denne att inte ingå i startelvan vilket kan användas som en “dimridå” för att skapa förvirring hos motståndaren.

Idag känns tröjnummer ganska självklara för oss, men det har inte alltid sett ut så.

Den första match som spelades med tröjnummer spelades faktiskt i USA när Scullin Steel spelade final i American Soccer League 1923. Först fem år senare, 1928, dök företeelsen upp i Europa då Arsenal mötte Chelsea som ett experiment. Experimentet fortsatte i FA-cupfinalen ytterligare fem år senare 1933, mellan Everton och Manchester City. Då användes en lite annorlunda numrering än den vi känner till idag. Evertons spelare hade numren 1-11 och Manchester Citys 12-22.

Det skulle dröja ytterligare sex år innan tröjnumrering blev obligatoriskt i engelsk fotboll.

Internationella genombrottet

Den första internationella fotbolls matchen som spelades med tröjnummer var mellan England och Skottland 1937. Dock spelade skottarna utan nummer i denna match. I fotbolls-VM 1938 använde flera lag numrerade tröjor. Det dröjde dock till 1958 innan det blev obligatoriskt i internationella sammanhang.

Bundet till en position

I och med att numreringen blev obligatoriskt så tillkom givetvis regler. Spelarna i varje lag skulle numreras 1-11 och varje nummer var knutet till en viss position. Målvakten hade alltid nummer 1 och centerforward nummer 9 och så vidare.

Pensionerade tröjnummer

Det finns vissa spelare som betytt tillräckligt mycket för ett lag att man valt att pensionera spelarens tröjnummer. Det innebär att tröjnumret aldrig får användas av någon annan spelare i samma lag. Exempel på fotbollsspelare som fått sina nummer pensionerade är:

  • Henrik Larsson (17), Helsingborgs IF
  • Bobby Moore (6), West Ham
  • Raúl González Blanco (7), Schalke
  • Pelé (10), NY Cosmos
  • Paolo Maldini (3), AC Milan
  • Diego Maradona (10), Napoli
  • Johan Cruyff (14), Ajax
  • Franco Baresi (6), AC Milan
  • Roberto Baggio (10), Brescia

De högsta tröjnummerna

I den mexikanska ligan finns inga begränsningar på tröjnummer. Där har några spelare även haft tresiffrigt. Carlos Guzmán hade nr 136 på ryggen. I FIFA relaterade spel måste dom dock återgå till tvåsiffriga nummerserier.

Rogerio Ceni hade en tröja för São Paulo med numret 618. I och för sig var det bara en match och numret baserades på att han hade varit med i just 618 matcher vilket också var nytt klubbrekord.

Intressanta tröjnummer

Nummer 0

Hicham Zerouali  kallades “Zero” och tyckte att tröjnumret passade bra. Dock avlöpte inte karriären så lyckat och då passade det bra med just det numret.

Nummer 99

I Milan var nummer 9 upptagen när Ronaldo kom, lösningen fick bli dubbla nio istället det vill säga nummer 99.

Nummer 18 eller 1+8

Den chilenska spelaren Ivan Zamorano skrev på för Inter hade han nummer 9 på ryggen. Robert Baggio snodde sedan åt sig nummer 9 och Zamorano hamnade i ett drama om tröjnummer. Zamorano tog då nummer 18 och la till ett plustecken mellan siffrorna och såklart blev 8+1 lika med 9 och problemet var löst.

Zlatan’s nummer 9

Vi måste ju såklart skriva något om Zlatans nummer också.

När zlatan kom till Manchester United ville han han nummer 9. Det numret var upptaget av Anthony Martial men sagt och gjort, han fick det. Det var också det tröjnummer som sålde flest tröjor. I LA Galaxy har också Zlatan nummer 9. I det svenska landslaget hade Zlatan Ibrahimovic nummer 10 under 10 års tid. När Zlatan avslutade sitt deltagande i landslaget togs numret över av Emil Forsberg.

Ha koll på alla tröjnummer i VM i Ryssland 2018

Nu när du vet lite mer kan det vara extra roligt att ha koll på vilka nummer respektive lag har och ser du något intressant nummer kan det vara roligt att kolla upp det varför den spelaren har just det numret. Taktik är det såklart också men eftersom tröjnummer har blivit mer och mer fria så är det idag inte så tydligt med placeringar på planen som motsvarar siffran på tröjan.