När släpps trupperna till VM 2018?

Den 14 maj släpps Sveriges första VM-trupp på 32 landslagsspelare. Den 4 juni behöver alla landslag som deltar i fotbollsvm lämna in den slutgiltiga 23-mannatruppen.

Om en vecka är det enbart en månad kvar till VM 2018 startar. Det mest intressanta innan VM är hur alla landslagstrupper kommer att se ut. Många länder har ganska givna landslag där vi inte kommer få se allt får många skrällar medan andra landslag kommer ta ut spelare som många inte hade väntat sig. Uttagningsprocessen skiljer sig från land till land med däremot finns det riktlinjer från FIFA som måste hållas. Den 14 maj måste alla länder som deltar i VM 2018 lämna in sin första trupp på 35 spelare. 

Den 14 maj kommer första VM-truppen på 32 spelare till VM i Ryssland

FIFA ändrade reglerna inför VM 2018 genom att höja kvoten till 35 spelare istället för 30 som det har varit i tidigare mästerskap.  35-mannatruppen skall vara inlämnad den 14 maj och redan nu finns det landslag som lämnat in den första truppen till FIFA.

Vi håller dig uppdaterad med alla landslags VM-trupper 2018. Där kommer du kunna läsa allt om den första truppen på 32 spelare som släpps till den slutgiltiga truppen som lämnas in.

35 landslagsspelare blir till 23 VM-spelare

Det flesta landslagen kommer ha sina VM-trupper redo redan i maj däremot behöver dem ta med sig reserver för om någon spelare skulle skada sig strax innan VM. Stornationer som Tyskland och Frankrike har redan gått ut och sagt att de kommer släppa sin VM-trupp den 15 maj. Självklart kommer den truppen innehålla reserver för att kunna ha extraspelare om något skulle hända under träningslägret.

Den 4 juni måste alla landslag ha lämnat in sin slutgiltiga VM-trupp till FIFA. Skulle någon spelare skada sig efter den 4 juni har landslagen fortfarande chansen att byta ut den spelaren 24 timmar innan den första matchen spelas för respektive landslag.

När släpper det svenska landslaget sin VM-trupp?

Janne Andersson har inte riktigt bestämt sig ännu hur han skall lägga upp det. I en intervju till DN säger han följande:

”Man kan också tänka sig att man tar ut 23 spelare i truppen och så kan man ha uttalade reserver som är med på precampen på hemmaplan. Såna reserver kan man ha både fler och färre”, säger Andersson till DN. ”Vi börjar vår precamp den 23 maj. Tar man ut en större trupp och säger att man ska smalna av sen så skjuter man bara beslutet framför sig. Å andra sidan, tar du ut 23 och sedan får du skador. Det finns många parametrar i det här och jag har inte landat än. Sverige har gjort på olika sätt genom åren”

Det är lite detta som är problemet för alla landslag. Däremot använder sig nog de flesta landslagen av samma taktik där dem tar ut 23 spelare med uttalade reserver om något oförutsägbart skulle ske. Förhoppningsvis får vi reda på den svenska landslagstruppen den 23 maj.