Marocko tar sig till VM genom att singla slant

Slantsingling kan tyckas vara orättvist i vissa sammanhang. Speciellt när det används för att avgöra en match. Detta fenomen har används en hel del inom fotbollen för att avgöra en avgjord match. Det finns en del intressant historier genom åren där bland annat Italien lyckades ta sig till en EM-final genom en slantsingling mot Sovjetunionen i Europamästerskapen i Fotboll år 1968. En annan rolig historia är hur Marocko lyckades ta sig till sitt andra VM genom att singla slant.

Företeelsen slantsingling försvann 1970 och en oavgjord match i en utslagsomgång har avgjorts genom straffspark.

Marocko tar sig till VM genom att singla slant

Det Afrikanska länderna hade en liten annorlunda väg att ta sig till ett världsmästerskap i fotboll jämfört med länderna i Europa. Anledningen till det såg annorlunda ut i Afrika är på grund av att förr var det mycket färre länder som fick åka till VM. Inför VM 1970 spelades ett mycket jämt kvalspel för det afrikanska nationerna. Där Marocko spelade lika i dubbelmötet mot Senegal som sedan avgjordes genom att spela en avgörande match på Senegal där Marocko vann med 2-0.

I andra omgången ställdes Marocko mot Tunisien där de båda lagen inte gjorde ett endaste mål i dubbelmötet. Återigen var det dags för Marocko att spela en avgörande match på neutral mark. Denna gång hade både lagen fått fart på målskyttet och matchen slutade 2-2. Det fanns ingen vinnaren att utse därför tog domaren fram ett mynt ur fickan för att utse vinnaren genom en gammal klassisk hederlig slantsingling.

Marocko vara det tursamma laget i denna singling vilket gjorde att det gick vidare till omgång tre i det afrikanska vm-kvalet. Väl i gruppspelet imponerade dem och vann gruppen för att gå till landets första VM.

Hur gick det för Marocko i VM 1970 tillslut

Troligen hade Marocko använt alls sin tur genom att vinna slantsinglingen i kvalspelet och kunde därmed inte använda sig av den där portionen tur i VM som det hade behövt. Laget lyckades inte särskilt bra i gruppspelet däremot tog det landets första VM poäng vilket alltid kommer vara något speciellt för landet.