Har värdnationen en hemmafördel

Hemmafördel är något som alltid har varit värdefullt i sportsammanhang inte minst när det kommer till fotboll. Är hemmafördelen lika stor i VM som den till exempel är för ett klubblag? Rent spontant känns det inte som att fördelen är densamma i och med att ett VM spelas på flera olika arenor samt att det är en folkfest är det kommer åskådare från hela världen. Bara en sådan sak som VM i Tyskland 2006 när Sverige spelade vara halva arenorna fyllda med svenska supportrar. Man skulle nästan kunna tror att dem spelade på hemmaplan.

Hur ser medaljskörden ut för värdnationen?

År 1930 anordnas det första världsmästerskapet i fotboll. Uruguay vara inte bara det första landet som anordnade VM utan det var även det första landet att vinna VM. Fyra år senare 1934 var det dags för Italien att anordna VM där även dem lyckades med bedriften att vinna VM. Därifrån vara det inte lika självklart att värdnationen skulle bli det landet som kröntes som världens bästa landslag.

År 1950 i Brasilien vara det dags igen för värdnationen att spela final. Brasilien förlorade den matchen mot Uruguay. Åtta år senare vara Sverige värdnationen och de lyckades även dem ta sig final där de förlorade finalen med Brasilien.

Hittills har en värdnation lyckas ta sig till VM-final på fyra VM av sex mästerskap vilket visade på en vis men samtidigt tunn statistik att värdnationen hade en vis hemmafördel. År 1962 var Chile värdnation de klarade inte ta sig enda till Final däremot lyckades det med att ta det första VM-bronset som värdnation.

32 år senare i England 1966 lyckades England vinna VM-Guld efter en rafflande match mot Västtyskland. Åtta år senare vann Västtyskland VM guld efter att ha anordnat VM på hemmaplan. Det följande VM 1978 i Argentina klarade de av bedriften att vinna VM på hemmaplan.

Det tog tolv år innan vi fick se en hemmanation spela match om medaljerna. I VM 1990 i Italien spelade Italien bronsmatch mot England som de lyckades vinna med 2-1.

20 år efter att en hemmanation vann ett VM guld var det dags för VM i Frankrike 1998. Frankrike med en viss Zinedine Zidane lyckades tråckla sig enda till VM finalen mot jättefavoriterna Brasilien där Frankrike vann med häpnadsväckande 3-0.

År 2006 var det dags för Tyskland att anordna sitt andra VM. 32 år efter succé VMet i Västtyskland. Förhoppningarna var gigantiska och Tyskland ansågs som en av favoriterna. Tyvärr häll det inte för trycket och de slutade på en tredje plats.

Totalt har det spelats 20 världsmästerskap där 6 guldmedaljer har tilldelas värdnationen, två silver till värdnationen och tre bronsmedaljer har tilldelas värdnationen. Totalt har 11 medaljer i 20 olika mästerskap gått till värdlandet.

Kommer Ryssland bli ännu en värdnation som tar VM-medalj?

Det är alltid svårt att sia om hur ett mästerskap kommer sluta. Det kommer alltid uppstå skrällar som på förhand är mycket svårt att veta vilka det är som har hittat den där extra formtoppen och fått mig sig den där lilla turen som behövs för att gå oväntat lågt i ett mästerskap. Ryssland har alla ingredienser för att lyckas med bedriften att ta medalj på hemmaplan.

Först och främst har Ryssland en mycket lätt grupp som de ska vinna. Därifrån kan de få turen att möta ett lite sämre lag i åttondelsfinalen och vips är dem i kvartsfinal och därifrån kan faktiskt allt hända.

Statistiken talar för dem att de ska lyckas med bedriften att vinna en medalj om man tittar på tidigare värdnationer. Däremot är inte Ryssland en superstark fotbollsnation som har presterat bra i VM tidigare vilket talar emot dem.

När VM är över ska det bli intressant och se om de förbättrar på statistiken för hemmanationer eller om de försämrar den.