Coupe Jules Rimet

Coupe Jules Rimet är precis som det låter – fisförnäm franska för en VM-pokal. Pokalen har fått sitt namn från initiativtagaren till fotbolls-VM Jules Rimet. Pokalen delades ut för första gången 1930 när Uruguay stod som segrare och arrangör i historiens första fotbolls-VM. Det var bestämt att pokalen skulle vara en vandringspokal tills dess att något lag hade vunnit VM tre gånger. Pokalen vandrade runt ända fram till 1970 då Brasilien vann sitt tredje mästerskap och därmed fick behålla pokalen.

Spårlöst försvunnen

När pokalen äntligen hade fått ett hem i Rio de Janeiro, stals den senare samma år under en utställning och har aldrig återfunnits. Myten (och brasiliansk polis) hävdar att pokalen som var tillverkad av guldöverdraget silver hade smälts ned av tjuvarna.

1984 skapades det en kopia av den 3,8 kg tunga och 35 cm höga pokalen som nu är i säkert förvar hos det brasilianska fotbollsförbundet.

Den ursprungliga Coupe Jules Rimet ersattes vid nästkommande VM i Västtyskland 1974 med den pokal vi idag känner som FIFA World Cup. Denna pokal får aldrig behållas av en segrande nation och skall fortsätta vandra. Det har dock bestämts att den kommer att behöva bytas ut till VM 2038 då det inte längre finns plats för fler inskriptioner. Hur nästa pokal kommer se ut är dock än så länge okänt.

En pokal med mycket historia

Coupe Jules Rimet överlevde andra världskriget då den hölls gömd  hos den dåvarande vicepresidenten för FIFA, Dr. Ottorino Barassi, i en skokartong i Rom. Pokalen