Civilminister Ardalan Shekarabi besviken på Zlatan

Zlatan svarar på Spelberoende Riskförbund med att flytta fokus från Bethard till Svenska Spel.

Civilminister Ardalan Shekarabi har jobbat väldigt hårt det senaste åren med att Sverige skall införa spellicens för alla bettingsidor på nätet. Dels för att att regeringen anser att med en licens kommer de kunna kontrollera spelandet från svenska folket, enbart seriösa aktörer kommer kunna operera i Sverige, matchfixning kommer inte vara något som existerar samt att Sverige kommer tilldelas enormt mycket skattepengar genom att släppa in flera spelbolag på den svenska marknaden. 

Ardalan Shekarabi gillar inte att Zlatan har blivit delägare i bettingbolaget Bethard

Sedan Zlatan Ibrahimovic gick in som delägare i den svenska bettingsidan BetHard har det stormat rejält kring honom. Det är många som har extremt svårt att se att han som en världsspelare och förebild har valt att bli delägare i något obscent som ett spelbolag. Framförallt den svenska staten som i årtionden har förknippat sig själva med svensk idrott genom att sponsra landslag och dessutom alltid på ett hyggligt vis gett stora summor pengar till idrott som kommer från svenska medborgare som spelat bort pengar.

Spelberoendes riksförbund kritiserade häromdagen Zlatans samarbete med ett öppet brev till Sportbladet där de skriver:

”Du kommer från en förort där utanförskap, flykt från verkligheten genom olika missbruk är vanligt. Istället för att spä på eländet genom engagemang i ett spelbolag vore vi glada om du istället ställer dig på andra sidan och verkar för en bra sak”, 

Ibrahimovic svarade snabbt på texten genom att vända fokus mot hans delägarskap i Bethard till det statliga Svenska Spel där Zlatan säger på twitter:

”Den här artikeln borde vara tillägnad statliga Svenska Spel”.

Alla har rätt till en åsikt och åsikterna kan skiljas från person till person. Men visst har Zlatan rätt i frågan, är det något som ska granskas är det den statliga spelverksamheten som kör enormt mycket reklam på alla deras produkter samt att de säljer in idén om att du kan bli mångmiljonär på spel trots att du har oddsen mot dig. Just det verkar vara helt okej. Det verkar även vara okej för Shekarabi och hans parti Socialdemokraterna att sälja skraplotter där många får stora skulder och hamnar hos kronofogden. Hyckleri är vad det är!

Är det rätt att Zlatan samarbetar med ett spelbolag?

Det är en mycket svår fråga att svara på. Som förebild är det kanske inte optimalt att samarbeta med sponsorer eller produkter som kan ha en negativ inverkan på befolkningen. Däremot är det inte utövarens ansvar att se till så att samhället fungerar. En annan intressant sak är att Sarah Sjöström som är världens bästa simmerska är sponsrad av Betsson och det har det inte skrivits något om. Är det skillnad på person och person eller är det så att det är skillnad på bolag och bolag? Det är nog en kombination av både och.