Analys och referat träningsmatch Sverige – Chile

Sverige räckte inte hela vägen och det finns en del att jobba på i spelet.

I träningsmatchen mot Chile räckte tyvärr inte Sverige till hela vägen. Chile hade bättre spel och mer bollinnehav och skapade fler vassa chanser.

Dags för avspark på Friends Arena och matchen mellan Sverige och Chile

Det är fullsatt på Friends arena inför första träningsmatchen för Sverige och det är en riktigt bra stämning här. Vi är på plats och ska hålla koll på vad som händer i matchen och hur Sveriges form är.

Avspark och matchen är igång, nu ska vi se hur Sveriges form är inför VM. Denna match är en del av uppladdningen inför VM i Ryssland 2018 och det är riktigt roligt att vara här.

Sverige börjar bra och det är ett stabilt spel man visar upp så här långt. Sverige är snabba på defensiven och håller ihop fältet bra. Det blir ett farligt läge vid 08:30 när Vidal kommer fram mot mål och skjuter men bollen gick högt så Sverige klarade sig. Lagen har känt på varandra nu men i 15:e minuten börjar det hetta till lite i närkamperna och det märks i arenan eftersom det är helt fullsatt.

– Vidal får sig nu en smäll av svenske målvakten Nordfeldt och blir liggande. Han får halta av planen men spelet drar igång och Vidal blir vid sidan av planen en stund men kommer snart in igen. Kanske var det där en lårkaka eller riktig smäll han fick. Nu verkar han dock vara i form igen, och lika farlig som alltid såklart.

– Sverige får ett bra framspel i 18:e minuten men Erik Forsberg hann inte med riktigt. Det är ju väldigt viktigt att Forsberg hinner med att komma i läge vid offensiva uppspel som detta. Han är en väldigt kreativ spelare och en bra spjutspets för Sverige.

– Vid 20:55 skapar Vargas ett farligt läge för Chile och skjuter en bra bit framför mål och skapar ett farligt läge, faktiskt det farligaste hittills.

– Klockan står på 21:23 och Vidal gör mål mot Sverige från en hörna. Bra inspel och känns som Vidal faktiskt sätter den lätt från sin position genom en hoppspark. Han får en riktigt bra träff och sätter bollen i övre vänstra krysset, hårt i nätet. Arenan blir helt galen av dom chilenska fansen.

– Vid ca 22:29 alltså bara ungefär en minut efter Chile’s mål gör Sverige mål genom Toivonen. Grymt väggspel framför chilenska målet och sen en högerskruv ner i högra delen av målet. Chile’s ledningsmål varade inte länge och nu är det kvitterat.

– 24:26 kontrar Chile och är farliga framför mål och Alexis kommer fram ur gruppen och sätter foten på bollen och får den i mål men det är offside. Ställningen är fortfarande 1-1.

Chile har bra stabilt spel men vid 27 minuter passar Chile fel och Sverige får ett läge där Claesson skjuter över målet lite till höger.

Sverige har spelat sex matcher på Friends Arena och fått med sig fem vinster, vi får se hur det går ikväll.

– Vid 30 minuter lugnar spelet ner sig en aning. Känns som lagen har testat varandra lite och man nu går in i en annan fas. Mer bollinnehav och kontroll och lugna uppspel. Tycker man rör sig bra och lugnt i det chilenska laget. Det är mycket chilenare i arenan, hela ena kortsidan och lite en hel del mer lyser kraftigt rött från flaggor och tröjor och man ser att laget har riktigt bra stöttning.

– 34:23 svensk frispark rakt framför mål. Forsberg slår bollen och det är ca 30 meter till mål men den går en lång bit över och hamnar i publiken.

Sverige har en bra stabil backlinje som verkligen levererar. Bra sammanhållning som stoppar en hel del situationer.

– 38:10 farligt framför Sveriges mål och här kunde det lätt bli ett mål till för Chile men Sverige reder ut det genom att täcka upp med spelare, det kommer en andra våg men den avvärjs. Lite stirrigt på plan nu och man försöker lugna ner spelet. Tempot har höjts en aning.

– 43:30 blir det rörigt när Larsson kommer sent in en situation och han blir riktigt arg och det det blir frispark. Lustig får gult kort och Isla får gult kort. I tumultet var det 12 spelare, 6 från varje sida som var inblandade.

Tilläggstiden är 1 minut och nu närmar sig slutet på första halvlek.

– 45:45 har Chile ett bra anfall men lyckas inte få med sig bollen i i mål.

Första halvlek är slut.

Sammanfattning av första halvlek

Sverige har ett bra spel men måste jobba lite mer på att behålla bollen och ha ett bättre teknikspel. Man ska komma ihåg att det är första träningsmatchen och nerverna är såklart på spänn men Sverige gör det bra. Man är snabba på att ta sig tillbaka på offensiven och förflyttar sig snabbt över planen vid både anfall och offensiv. Dock behöver man jobba lite mer på bollinnehav.

Chile är snabba på kontringar, det märks i spelet. Man kan känna lite efter första halvlek att det är lite halvtamt spel av Sverige.  Sverige behöver ett mer uppbyggt anfall för att lyckas. En nyckel till det kan vara att Forsberg behöver vara på rätt ställe och när han kommer in och placerar sig rätt då händer det verkligen saker. Vi får se vad som sägs nu under pausen i omklädningsrummet och hur man lägger upp taktiken. Vi vill se ett hungrigare och mer framåt Sverige.

Nu är det dags för andra halvlek

Inga byten har skett vid start av andra halvlek och nu är bollen i spel. Vid 46 minuter skjuter Vidal en bit utanför straffområdet till vänster om målet och det blir hörna

Hörnan blir farlig men reder ut sig, det blir ny hörna som går förbi målet och nu inkast Chile. Isla kastar in. Chile har bra kontroll här på Sveigriges planhalva. Det är något som man aldrig tycker om att se, det känns som man bara väntar på en rush eller ett utfall. Nytt inkast nu för Chile. Dom har press nu… och får ett bra inspel men Sverige stoppar och skottet går till slut över mål.

– 48:20 slarvas det lite av Nilsson Lindelöf som halkar men Sverige lyckas reda ut det.

– 48:40 Martin Olsson tar bollen upp på vänster kant och senare spelar in mot mål men resultatet uteblir.

Frispark till Sverige. Forsberg slår frisparken som ligger nästan rakt framför mål en bit utanför straffområdet. Rakt i muren på chilenska spelarna. Förra frisparken var riktigt hög och nu blev det väldigt lågt istället. Kanske nästa spark blir bättre.

– 51:40 får Chile fram bollen och försöker med skott, bollen träffar en svensk spelare på vägen men går utanför till vänster.

Isla i det chilenska landslaget har spelat hundra matcher idag, i och med denna match. Ett lite roligt rekord för Isla såklart.

– 52:40 svensk kontring. Forsberg har bollen. Det blir till slut inkast och det blir kort. Forsberg försöker ta sig vidare men blir nertagen och det blir frispark. Ytterligare ett bra läge för Sverige framför Chiles mål. Larsson slår den denna gång. Larsson skjuter och det är en bra vänsterskruv, faktiskt inte ett dåligt försök det där.

– 55:30 får Sverige en riktigt bra chans där vi får in bollen framför mål och nickas av Berg men det blir utanför.

– 57:20 får Chile en riktig bra chans med en snabb rusning och ett skott på slutet men den går inte in.

– 58:35 Isla skjuter men svenska målvakten tar den tryggt och säkert.

– 60:20 blir det två byten i det chilenska laget

– 61:40 bra kontrollerat spel av Chile på Sveriges planhalva. Mycket bollinnehav. Chile har bollen här i mer eller mindre 2 minuter och spelar bra.

– 63:45 är svenska målvakten lite sen och det är i sista stund han får iväg bollen. Det där kunde gått illa, var riktigt nära och kändes som det blev som en överraskning. Sverige är i en period nu när man inte riktigt hittar spelarna och uppspelet blir lite kantigt. Blir en del svåra lägen när man inte får bollen dit man vill.

– 65:30 Sverige planerar byte, flera spelare värmer upp

– 68:20 Vidal får bollen och skjuter mot svenska målet men den går över

Rent generellt känns det som att Chile har stabilare spel, mer bollinnehav och har enklare att komma fram mot mål. Chile känns också säkrare i sitt spel.

– Vid 69:e minuten händer inte särskilt mycket i matchen, det böljar lite fram och tillbaka men är ganska statiskt, lite frisparkar hit och dit. Snart bara 20 minuter kvar av matchen.

– 72:30 Chilensk hörna men Toivonen räddar den genom en rejäl spark. Sverige är bra i dom här farliga situationerna och markerar spelare och håller ihop. Det är viktigt och en del som verkligen krävs om man ska komma vidare i VM. Bra anfall men också bra sammanhållning och försvarsspel. Ska man komma vidare i VM så gäller det att var bra på allt, gånger tio…

Bra stämning här med nästan 50.000 åskådare, publiksiffran landar på 48134 stycken.

15 minuter kvar nu, kommer det bli oavgjort?

– 74:40 skapar Sverige press och det är farligt framför Chiles mål men Herrera plockar bollen.

Sverige har ett byte på gång ser det ut som och det verkar vara Hiljemark som är på gång, han har tagit av sig överdraget så ganska troligt att han kommer bytas in.

– 76:40 blir skott rakt på Sveriges mål. Nordfelt står exakt rätt och tar den i famnen. Riktigt farligt men kändes ändå stabilt.

– 77:26 Forsberg har kramp eller någon sträckning. Blir liggande på planen efter en närkamp. Troligen stod han lite snett bara.

Dags för byte vid 78:00 byts Larsson mot Hiljemark och även Sema kommer in och Forsberg går av.

10 minuter kvar nu

– 80:15 byte igen – Larsson in, Lustig ut.

– 82:55 skott av Chile mot svenska målet men Nordfeldt tar den ganska enkelt.

5 minuter kvar nu av ordinarie tid. Vad kommer hända nu dom här sista fem minuterna tro?

Sverige sköter spelet bra och har spelarna på rätt platser. Nordfeldt tycker vi har sett trygg och stabil ut och inte gjort några missar under matchen. Det bådar gott inför kommande matcher. Finns nog en del att önska i det svenska spelet men vi spelar tryggt och stabilt. Janne har också provat olika spelare denna match. Dom som har kommit in har placerat sig rätt i positioner och alla spelare samverkar på ett bra sätt. Nu handlar det om att slipa på detaljer och få till spelet ytterligare.

Lite avvaktande spel nu, tempot har lugnat sig lite med en minut kvar av ordinarie tid.

– 89:20 gör Chile 2-1. Bolados gör mål och han debuterar också i chilenska landslaget idag.

Först sker skott av Sánchez som Nordfeldt tar men det blir retur och Bolados står precis framför mål och det blir ett enkelt skott. När man tror det är lugnt spel så exploderar Chile. Fansen firar stort här i Friends Arena och det är kanske två minuter kvar nu och vi är på väg mot en förlust som det ser ut nu.

2 minuters tilläggstid.

– 91:20 Vidal får ett gult kort. Han fällde Berg tidigare.

Det handlar om sekunder nu.

Avblåst och matchen är slut. Chile vann denna match. Snöpligt såklart.

Sammanfattning

Tyvärr hade vi lite rörigt i försvaret när sista målet gjordes men Chile var lite bättre faktiskt, dels i spelet, bollinnehavet men också i chanserna som skapades. Dom tog helt enkelt bättre vara på den här matchen och enligt oss var det en rättvis match och ett rättvist resultat.

Nu blir det intressant att se vad fortsättningen innebär och hur man laddar om och vad man lär sig av den här träningsmatchen.